19:48 14.07.2017

НБУ побоюється збільшення інфляції через надмірне підвищення пенсій і зарплат

2 хв читати
НБУ побоюється збільшення інфляції через надмірне підвищення пенсій і зарплат

Національний банк України (НБУ) назвав надмірне підвищення урядом зарплат і соціальних виплат в зв'язку з наближенням парламентських і президентських виборів одним з найбільших ризиків невиконання інфляційної мети в 2018 році, зазначено в пропозиціях правління з розробки основних принципів грошово-кредитної політики на 2018 рік.

"Збільшення орієнтації уряду України на фінансування поточних видатків соціального спрямування може призвести не тільки до прискорення інфляції, а й до обмеження державних інвестицій і зростання боргового навантаження, негативно впливати на середньострокові перспективи економічного зростання", - наголошується в документі, опублікованому на сайті НБУ в п'ятницю.

Згідно з ним, найбільш вагомим фактором невизначеності є розвиток ситуації на сході України. "У разі сприятливого для України розвитку ситуації зниження премії за ризик буде збільшувати інвестиційну привабливість, сприяючи притоку капіталу, прискоренню економічного зростання і зумовлюючи ревальваційний тиск на гривню", - вказує Нацбанк.

Серед інших основних ризиків для інфляції та економічного зростання в 2018 році він називає повільне впровадження реформ.

"Ключовим політичним ризиком для макроекономічної стабільності є повільне впровадження реформ, передбачених спільною програмою України з МВФ, і затримки або припинення надходження офіційного фінансування", - йдеться в документі.

Економічні наслідки такого розвитку подій погіршаться через наближення пікових виплат за державним і квазі-державного боргу в 2018-2019 роках, додає регулятор.

Згідно з документом, невизначеність для інфляційного розвитку також пов'язана з адміністративно-регульованими тарифами, зокрема, на енергоносії, що може в короткостроковій перспективі відхиляти траєкторію інфляції в обидві сторони.

Як повідомлялося, Нацбанк планує зниження інфляції з 12,2% в минулому році до 8% +/- 2% в поточному році, 6% +/- 2% - в наступному році і 5% +/- 1% - в 2019 році.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА