10:45 17.07.2017

Уряд запізнюється з імплементацією закону "Про ринок електроенергії"

3 хв читати
Уряд запізнюється з імплементацією закону "Про ринок електроенергії"

Уряд України запізнюється з процесом розробки та ухвалення вторинних нормативно-правових актів до закону "Про ринок електроенергії", вважає президент DiXi Group Олена Павленко.

"На жаль, створений урядом Координаційний центр (серед його членів - віце-прем'єр Володимир Кістіон, глава Міненерговугілля Ігор Насалик та голова НКРЕКП Дмитро Вовк - ІФ) із впровадження нової моделі ринку не збирався, не підготовлено плану (імплементації закону - "Енергореформа" - ІФ), не виписувалось техзавдання, і поки що вони не розібралися, хто за що відповідає", - сказала вона.

О.Павленко нагадала, що для впровадження конкурентного ринку електроенергії Кабмін після ухвалення закону зобов'язаний був затвердити детальний план імплементації реформи із зазначенням усіх заходів, термінів їх виконання та виконавців. Крім того, необхідно закупити і впровадити нове програмне забезпечення (ПЗ) під різні сегменти нового ринку.

Зокрема, ДП "Енергоринок", на яке покладено обов'язок придбання ПЗ для ринку "на добу вперед" (індикативні ринкові ціни) і внутрішньодобового ринку, мало запустити роботу над підготовкою техніко-економічного обґрунтування для оптимального вибору ПЗ. За словами О.Павленко, поки що таке технічне завдання не виписувалося.

Президент DiXi Group вважає, що зволікання з ухваленням вторинних нормативних актів у рамках закону "Про ринок електроенергії", а також непрозорий процес їх розроблення створюють ризики впровадження конкурентного ринку електроенергії в Україні.

"Оскільки після набуття законом чинності минув лише місяць, то ризики у зв'язку із затягуванням імплементації ще не такі значні. Але якщо процес імплементації цього закону буде таким самим, як і з імплементацією попереднього закону (коли він просто не діяв), тоді ризики зростуть", - наголосила О.Павленко.

Водночас вона сподівається, що міжнародні донори не дозволять затягнути процес впровадження конкурентного ринку електроенергії в Україні.

"Думаю, цього разу буде дещо краще, тому що міжнародні донори - Світовий банк, ЄБРР - дуже уважно стежать за процесом, і як тільки вони побачать, що все зовсім погано, почнуть ставити питання, як і раніше: не дамо грошей, якщо не буде процесу імплементації закону", - пояснила вона.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко 8 червня 2017 року підписав закон "Про ринок електроенергії". Документ набув чинності 11 червня після офіційного опублікування в газеті "Урядовий кур'єр".

Раніше голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Д.Вовк заявляв, що розробка вторинного законодавства здійснюватиметься в заплановані терміни. "Що стосується термінів розробки документів, то можна сміливо розраховувати, що до осені буде оприлюднено 50% вторинного законодавства. Усі терміни зазначені в самому законі, його виконуватимемо", - сказав він.

Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансувальний ринок і ринок допоміжних послуг. Під час реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Документ впроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні поділу компаній за напрямами розподілу та передачі електроенергії.

DiXi Group - неурядова організація, яка просуває міжнародні стандарти Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) в Україні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА