14:30 17.07.2017

Громадська рада при МОЗ пропонує заборонити чиновникам входити до складу госпітальних рад

2 хв читати
Громадська рада при МОЗ пропонує заборонити чиновникам входити до складу госпітальних рад

Громадська рада при Міністерстві охорони здоров'я України пропонує відомству заборонити чиновникам входити до складу госпітальних рад, повідомив член громадської ради при міністерстві Юрій Поліщук на брифінгу в понеділок.

"Ми пропонуємо внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2017 року (№932), які для запобігання конфлікту інтересів та створення підґрунтя для корупційних ризиків унеможливили б входження до складу госпітальних рад чиновників", - сказав він.

Як зазначив Ю.Поліщук, нині, згідно з нормами цієї постанови, до складу госпітальних рад може входити хто завгодно, зокрема особи без освіти, а також представники виконавчої влади.

"Членами госпітальних рад стають представники виконавчої влади - голови райдержадміністрацій, начальники управлінь охорони здоров'я - це ті люди, яким, власне кажучи, і має радити госпітальна рада. Вона має їм підказувати, як освоювати кошти. По суті, виходить, що вони самі собі дають рекомендації", - вважає він.

Наприклад, до списку представників госпради в Рівненській області входять начальник управління охорони здоров'я, заступник міського голови, начальник охорони здоров'я Рівного, а також три головні лікарі рівненських медзакладів.

"Фактично керівники на місцях замість сприяння одній з антикорупційних реформ створюють підконтрольну собі структуру", - констатує Ю.Поліщук.

При цьому, за його словами, така ситуація з госпітальними радами склалася в усій країні.

Ю.Поліщук наголосив, що члени ради мають визначати перспективні заклади, ухвалювати рішення про закупівлю для них додаткового обладнання та забезпечення кадрами, реорганізацію неефективних лікувальних закладів. Крім того, ради мають оцінювати інвестиційні потреби, визначати маршрути до пацієнтів.

У свою чергу представники органів виконавчої влади більше причетні до розподілу коштів, а не до самого процесу формування госпітального округу.

На думку Ю.Поліщука, вони далекі від розуміння того, як округ має функціонувати, оскільки в інформації, необхідній для його формування, може розібратися виключно лікар, фахівець, який сам "здійснював евакуації, транспортування і причетний до надання інтенсивного лікування".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА