19:29 17.07.2017

ЄС не змінив позицію щодо створення антикорупційного суду

3 хв читати
ЄС не змінив позицію щодо створення антикорупційного суду

Європейський Союз не змінив позиції щодо необхідності створення незалежного антикорупційного суду, заявив виконавчий директор громадської організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин після зустрічі з главою представництва Євросоюзу в Україні Х’югом Мінгареллі.

"Х’юг Мінгареллі сьогодні чітко дав зрозуміти: Європейський Союз не змінив позиції щодо необхідності створення незалежної, професійної судової інституції, яка покликана забезпечити боротьбу з корупцією", - написав він на своїй сторінці в соцмержі Facebook у понеділок.

Я.Юрчишин зазначив, що створення Антикорупційних палат у судах з чинних суддів - ця не нова якість, тому на це "наші європейські колеги ніколи не погодяться".

У свою чергу народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм, який також був на зустрічі з Х.Мінгареллі, зазначив, що ЄС чітко розуміє різницю між Антикорупційним судом і палатою.

"На сьогоднішній зустрічі посол Мінгареллі ясно і чітко дав зрозуміти: ЄС не змінював своєї позиції, чітко розуміє різницю між Антикорупційним судом і палатою і виступає за створення окремого, незалежного органу з чіткою і прозорою процедурою набору суддів", - зазначив нардеп.

М.Найєм наголосив, що створення Антикорупційного суду (а не палати) передбачене: меморандумом з МВФ, підписаним прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, і законом України про судоустрій, поданий і підписаний президентом України Петром Порошенком.

"У цій ситуації продавлювання антикорупційної палати і введення в оману Жан-Клода Юнкера видаються відвертим шахрайством. Я дуже сподіваюся, що незабаром точку в цьому питанні поставить і сам пан Юнкер", - написав М.Найєм.

Як повідомлялося, 13 липня 2017 року президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз не наполягає на створенні окремого антикорупційного суду в Україні, але вказує на необхідність створення спеціальної антикорупційної палати у рамках української судової системи.

"Ситуація у сфері боротьби з корупцією не є задовільною і треба багато працювати. Я хотів би сказати і президентові, і парламенту, і дати пораду, що ми усі налаштовані і згодні на створення спеціальної антикорупційної палати у рамках української судової системи. Ми навіть не наполягаємо на створенні окремого антикорупційного суду, а саме палати, що займатиметься боротьбою з корупцією", - сказав він на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком і президентом ЄС Дональдом Туском у Києві.

В п'ятницю, 14 липня, Жан-Клод Юнкер через прес-службу представництва ЄС в Україні заявив, що питанням першорядної ваги є створення в Україні незалежного, ефективного судового органу, що має необхідні повноваження і ресурсами, а назва і структура цього органу вже є деталями.

"Боротьба з корупцією має вирішальне значення і потребує подальшого прискорення і активізації. Важливо те, що створюється незалежний, ефективний судовий орган, що має необхідні повноваження і ресурси для боротьби з корупцією", - процитували Ж.К.Юнкера в представництві ЄС в Україні.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА