14:45 19.07.2017

Розрахунки МЕРТ свідчать про необхідність підвищення ціни на газ для населення на 19% з жовтня, глава відомства пропонує це не враховувати

2 хв читати
Розрахунки МЕРТ свідчать про необхідність підвищення ціни на газ для населення на 19% з жовтня, глава відомства пропонує це не враховувати

Розрахунки Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України, проведені відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів №187 від 22 березня 2017 року, показують необхідність підвищення ціни на газ, що відпускається НАК "Нафтогаз України" у рамках спеціальних зобов'язань(PSO), з 1 жовтня на 19% - до 5873 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Відповідні дані містяться в пояснювальній записці до проекту розпорядження уряду "Про затвердження фінансового плану НАК "Нафтогаз України" на 2017 рік", текст якої має в розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

Водночас перший віце-прем'єр Степан Кубів перед затвердженням фінансового плану НАК запропонував скорегувати показники його прибуткової частини, з урахуванням цін, що діють на 1 квітня 2017 року, що може означати відмову від збільшення цін на газ для населення.

"Є пропозиція, коли ми затверджуємо цей план НАК разом з МЕРТ, Міненерговугілля і Мінфіном, скорегувати показники прибуткової частини фінансового плану на 2017 рік відповідно до цін на 1 квітня 2017 року", - зазначив перший віце-прем'єр на засіданні уряду в середу.

Згідно з нормами постанови Кабінету Міністрів №187 від 22 березня 2017 року, підвищення цін на газ, що відпускається у рамках PSO, має зумовити і збільшення ціни закупівлі газу в ПАТО "Укргзвидобування" з 1 жовтня на 19% - до 5760 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Середньозважена ціна закупівлі імпортного природного газу розрахована МЕРТ на рівні $245 за 1 тис. куб. м (курс - 27,6 грн за долар США).

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" на своїй сторінці в Facebook підтвердив, що поданий на Кабінет Міністрів проект фінансового плану містив розрахунок ціни газу для споживачів у рамках PSO, виконаний відповідно до урядової постанови №187.

"Вартість газу 5873 грн за 1 тис. куб. м була результатом не жадібності менеджменту "Нафтогазу", а результатом виконання вимог постанови №187, яка навіть містить детальну формулу для визначення ціни. "Нафтогаз", як державна компанія, не може ігнорувати вимоги чинної постанови", - зазначили в НАК.

Як повідомлялося, зараз "Нафтогаз" реалізує газ для потреб населення за ціною 4942 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, тарифів на транспортування і розподіл, торгової надбавки постачальника по PSO).

При цьому закупівля газу в "Укргазвидобування" здійснюється за ціною 4849 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА