18:31 19.07.2017

Кабмін пропонує здешевити для Ощадбанку користування вільними коштами Пенсійного фонду

2 хв читати
Кабмін пропонує здешевити для Ощадбанку користування вільними коштами Пенсійного фонду

Кабінет Міністрів України пропонує скасувати для Ощадбанку мінімальну фіксовану плату за використання тимчасово вільних коштів Пенсійного фонду (ПФ).

Відповідний проект постанови було затверджено на засіданні Кабміну в середу без обговорення.

Плата за використання цих коштів для Ощадбанку становить 50% облікової ставки НБУ, але не менше 14% річних, зазначається в пояснювальній записці до документа, наявного у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

За даними Ощадбанку, показники залишку коштів ПФ часто змінюються. Понад 90% цих коштів зберігаються на рахунках "Укрпошти", які, як правило, на наступний банківський день після вступу видаються готівкою для виплати пенсій. Відповідно Ощадбанк не може розміщувати ці кошти в прибуткові активи. У результаті банківський збиток за такими операціями в середньому за місяць становить близько 2 млн грн

Згідно з пояснювальною запискою, в 2002 році розмір плати Ощадбанку за використання вільних коштів ПФ становив 50% від облікової ставки за максимальному її значенні в 9,5%. У 2007 році плату підняли до 100% за максимального рівня облікової ставки в 19,5%. У 2015 році плату знову понизили до 50% облікової ставки, оскільки максимальний її показник досяг 30%, а також встановили мінімальний поріг плати - не більше 14% річних.

Як повідомлялося, правління НБУ з 26 травня знизило облікову ставку до 12,5% річних з 13% річних. Нацбанк також заявляв про потенціал для подальшого зниження облікової ставки центробанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА