19:33 19.07.2017

У Мінську обговорювалися питання розслідування загибелі "Боїнгу", доступу СММ ОБСЄ, звільнення заручників і псевдодокументів ОРДЛО

2 хв читати
У Мінську обговорювалися питання розслідування загибелі "Боїнгу", доступу СММ ОБСЄ, звільнення заручників і псевдодокументів ОРДЛО

Українська сторона у рамках засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську (Білорусь) продовжила наполягати на невизнанні документів окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), відмові від захоплення українських підприємств, забезпеченні роботи спостерігачів СММ ОБСЄ, звільненні заручників, демілітаризації Дебальцевого і розслідуванні авіакатастрови малазійського Боїнгу рейсу MH17.

"У рамках підгрупи із безпеки українська сторона укотре порушила питання повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року і демілітаризації Дебальцевого", - написала в середу ввечері після засідання ТКГ у Мінську прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Крім того, за її словами, окремо українська сторона висловила сподівання на те, що найближчим часом буде завершено розслідування загибелі малазійського Боїнгу 18 липня 2014 року і покарано винних.

Також на переговорах порушувалося питання безпеки співробітників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ. "На території ОРДЛО патрулі СММ знову і знову стикаються з агресією і загрозами у свою адресу. Залишаються безкарними винні у загибелі представника місії в квітні 2017 року. Ми вимагаємо знайти і покарати причетних до цієї трагедії. Ми наполягаємо на допуску СММ до усієї території ОРДЛО, зокрема, до усієї лінії українсько-російського кордону. Розцінюємо недопуск і насильство щодо СММ ОБСЄ як цілеспрямовані зусилля з примусу місії до припинення своєї діяльності в ОРДЛО", - написала Д.Оліфер.

У засіданні гуманітарної підгрупи, за словами Д.Оліфер, узяла участь уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. У цій підгрупі триває робота за погодженням списків людей, які мають бути звільнені.

"Українська сторона надала інформацію про осіб, причетних до кримінальних злочинів, що не мають відношення до конфлікту. Є домовленість про те, що цих людей не буде в списках, які запитує ОРДЛО", - повідомила Д.Оліфер.

Крім того, за її словами, Україна отримала від ОРДЛО офіційне підтвердження про утримання 70 осіб з 132, яких Київ вимагає звільнити. "Найближчим часом очікаємо підтвердження утримання ще шістьох осіб, зокрема, і журналіста Станіслава Асєєва (Васіна)", - повідомила прес-секретар представника України в ТКГ.

Ключове питання, порушене українською стороною на політичній підгрупі, - вимога скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; відмова від захоплення українських підприємств в ОРДЛО, від рублевої зони, від встановлення псевдокордонів в ОРДО, розповіла Д.Оліфер.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА