14:52 22.07.2017

СБУ закликає матір російського військового Агєєва попросити президента РФ про звільнення 134 українських заручників

2 хв читати

Голова Служби безпеки України Василь Грицак проінформував, що матері затриманого на Донбасі російського військовослужбовця Віктора Агєєва Світлані Агєєвій дозволили зустрітися з сином. СБУ просить, щоб вона звернулася до президента РФ Володимира Путіна з проханням звільнити українських заручників.

"Ви знаєте, що мати Агєєва звернулася до глави держави з проханням повернути сина. Це питання, ви розумієте, не зовсім в нашій компетенції. Але наші слідчі за дорученням глави держави пішли назустріч - просто зараз у Старобільську проходить зустріч полоненого на Донбасі російського військовослужбовця Агєєва з його матір'ю", - сказав глава СБУ на брифінгу в суботу в Києві.

За його словами, це рішення - "чергова спроба України відновити процес звільнення заручників, який сьогодні штучно блокують представники так званих "ЛНР" і "ДНР", а фактично - вище російське керівництво".

"Ми закликаємо матір Агєєва після зустрічі з сином звернутися до президента РФ щодо звільнення всіх українських заручників, яких тримають в ОРДЛО. На сьогодні їх налічується, за нашими даними, 134 людини. В окупованому Криму - десяток кримськотатарських активістів, а на території Росії - Сенцов, Карпюк, Сущенко та інші", - уточнив глава СБУ.

Він висловив надію на те, що мама російського контрактника В. Агєєва та російський журналіст Павло Канигін донесуть правду громадянам Росії про безпосередню участь регулярних військ і військових-контрактників ЗС РФ на Донбасі.

В.Грицак поінформував, що із затриманим В. Агєєвим поспілкується російський журналіст П.Канигін ("Нова газета"). За його словами, С.Агєєва потрапила в Україну через Білорусь. При цьому в СБУ була умова: або П.Канигін приїжджає з мамою В. Агєєва, або взагалі ні.

Як повідомлялося, 24 червня в районі проведення антитерористичної операції біля села Жолобок Слов'яносербського району українські військові знешкодили диверсійно-розвідувальну групу терористів. Чотирьох бойовиків затримали, а ще двох - командира і одного з диверсантів, які чинили опір, ліквідували. Серед затриманих членів ДРГ виявився чинний військовослужбовець ЗС РФ за контрактом В.Агєєв.

Міноборони РФ заявило, що В.Агєєв ніколи не проходив військову службу за контрактом у Збройних силах РФ. Він проходив строкову службу в Збройних силах РФ, після якої в травні 2016 звільнився в установленому порядку в запас.

Пізніше сам В.Агєєв підтвердив, що був відправлений на схід України після підписання контракту на службу в Збройних силах РФ: "Я військовослужбовець. Частина 65246 (розташована в місті Новочеркаськ, це полк зв'язку і навчальний центр Повітряно-космічних сил Росії)".

За інформацією ЗМІ, мати затриманого російського військовослужбовця Світлана Агєєва прибула в Україну для зустрічі з сином.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА