08:03 23.07.2017

Лех Валенса приєднався до протестів проти судової реформи в Польщі

2 хв читати
Лех Валенса приєднався до протестів проти судової реформи в Польщі

Засновник "Солідарності" підтримав протести проти скандальної судової реформи. Валенса виступив на мітингу в Гданську. "Ми дали вам демократичну Польщу, захищайте її", - заявив він.

Засновник знаменитої профспілки "Солідарність" і перший президент посткомуністичної Польщі Лех Валенса приєднався до протестів проти скандальної судової реформи. "У 1989 році ми дали вам демократичну Польщу. Ви повинні боротися за неї - усіма можливими засобами", - заявив він в суботу, 22 липня, на акції протесту в Гданську.

Валенса звинуватив правоконсервативний уряд в тому, що він "програв" демократичні завоювання борців проти комуністичного режиму. "Нашому поколінню вдалося направити Польщу на правильну дорогу і домогтися поділу влади. Не можна допустити, щоб тепер все це було зруйновано", - заявив він. У Гданську, як і по всій Польщі, в суботу пройшли мітинги проти судової реформи.

У ніч на суботу польський Сенат схвалив закон про реорганізацію Верховного суду голосами 55 сенаторів при 23 голосах проти і двох, що утрималися. Сейм схвалив цей закон 20 липня.

Критики вбачають у законі, який фактично ставить Верховний суд під контроль уряду і парламенту, спробу підірвати принцип поділу влади і замах на правову державу. Закон вступить в силу, якщо його підпише президент Анджей Дуда, на це у нього є 21 день.

Тим часом в Євросоюзі продовжують застерігати Польщу, що ця реформа не залишиться без наслідків. "Той, хто ні в гріш не ставить правову державу, може опинитися в політичній ізоляції", - заявив міністр юстиції ФРН Хайко Мас (Heiko Maas) в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag, опублікованому в неділю, 23 липня.

Раніше віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс вказав, що ЄС може почати процедуру по 7-й статті Лісабонського договору, що передбачає санкції аж до позбавлення країни-порушниці права голосу. Нарада пройде в Єврокомісії вже в кінці липня. За словами Тіммерманса, судова реформа в разі вступу в силу "скасує залишки незалежності юстиції і поставить її під повний політичний контроль уряду".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА