18:24 26.07.2017

Омелян радить керівництву і власникам МАУ сконцентруватися на повернені державі 400 млн грн боргу

3 хв читати
Омелян радить керівництву і власникам МАУ сконцентруватися на повернені державі 400 млн грн боргу

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявляє про наявність заборгованості авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ, Київ) перед державним бюджетом у розмірі 400 млн грн і радить її керівництву концентруватися на цьому питанні, повідомляє прес-служба міністерства.

"Я б щиро порадив власникам і керівництву МАУ сконцентруватися на питанні сплати до державного бюджету 400 млн зборів, які вони вже заборгували, на питаннях розвитку аеропорту "Дніпро", авіакомпанії "Дніпроавіа" і багатьох інших питаннях", - цитує В.Омеляна прес служба в середу.

Він також заявив, що судові позови МАУ щодо договору Львівського аеропорту з лоу-костом Ryanair і щодо низки інших питань - це пряме втручання в домовленості іншої авіакомпанії з аеропортами, вони необґрунтовані та безпідставні.

За словами міністра, питання встановлення дискримінаційних умов і порушень правил конкуренції належать до компетенції Антимонопольного комітету України, а не суду, тоді як "зараз є лише обов'язкові рекомендації аеропорту "Бориспіль" від АМКУ, в яких зазначено: лише МАУ кілька років мала там знижки і в цьому питанні триває розслідування".

За словами В.Омеляна, якщо діяльність міністерства призводить до зниження цін у МАУ та інших перевізників, це означає, що МАУ визнала ефективність роботи міністерства і конкуренція дійсно посилюється.

За його словами, позови, зокрема заявлені до іноземного суб'єкта - Ryanair, процедура виклику цієї сторони триватиме більше шести місяців.

"До вступу в силу будь-яких рішень діє презумпція дійсності договорів. Договори дійсні станом на сьогодні і до вступу потенційних рішень судів у силу, що малоймовірно в цьому році. За такою ж логікою всі договори МАУ можуть визнаватися недійсними. Мабуть, міністерству варто подумати над таким зустрічним позовом і позбавити авіакомпанію того привілейованого становища, яке має ця компанія в аеропорту "Бориспіль", - зазначив глава міністерства.

Він уточнив, що один з позовів суд повернув без відкриття провадження у справі. Інший призначений до розгляду 18 вересня, ще стосовно двох питань про відкриття провадження не вирішене.

При цьому міністр наголошує: "Те, що ви бачите сьогодні, не випадковий збіг обставин, це не переговори - це умисне блокування українського ринку, не лише в авіації, але і в морській галузі, на залізниці, в енергетиці", - констатував В .Омелян.

Раніше в середу міністр повідомляв, що МАУ подала низку позовів до суду, одним з яких вимагає розірвати контракт між провідною авіакомпанією Європи лоу-костом Ryanair і міжнародним аеропортом "Львів" ім. Данила Галицького.

"Вчора отримав низку судових позовів МАУ, суть яких така: скасувати контракт Ryanair з аеропортом Львова; заборонити міністерству надавати сприяння Ryanair в Україні. Ну, і "вишенька на торті", через можливе заходження Ryanair до України компанія МАУ була змушена знизити ціни і завдала собі збитків. Тому просить суд, щоб Міністерство інфраструктури компенсувало їм десятки мільйонів гривень "втрат", - написав міністр на своїй сторінці в мережі Facebook.

В.Омелян також заявляв, що МАУ використовує всі можливості, щоб заблокувати прихід лоу-коста та не дати можливість літати українцям у десятки разів дешевше Європою та світом, збільшити потік туристів до країни у рази.

МАУ - найбільша українська авіакомпанія. Її базовий аеропорт - ДМА "Бориспіль". Одним з кінцевих бенефіціарів компанії є бізнесмен Ігор Коломойський.

Фонд держмайна України наприкінці серпня 2009 року продав 94,572% акцій компанії "Дніпроавіа", ТОВ "Галтера", що управляє аеропортом Дніпра. У результаті авіакомпанією через "Галтера" володіє фінансово-промислова група "Приват", співвласником якої є Коломойський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА