19:28 30.07.2017

Шотландія закликала Лондон захистити експорт віскі після Brexit

2 хв читати
Шотландія закликала Лондон захистити експорт віскі після Brexit

Міністр економіки Шотландії Кіт Браун зажадав від уряду Великобританії уточнити дефініцію продукту і законодавчо захистити експорт шотландського віскі, - повідомляє BBC.

Вимога Брауна послідувала за візитом міністра зовнішньої торгівлі Великобританії Ліама Фокса в США. Стурбованість Шотландії викликана тим, що в рамках угоди про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство (ТТІП) з США визначення віскі може бути розмито, що відкриє ринок "певній кількості продуктів, що не співвідносяться зі стандартом віскі".

"Після того як з'явилися повідомлення про те, що британський уряд розглядає торгові угоди, які можуть знизити цінність і репутацію шотландської продукції, ми знову натрапляємо на плутанину, яка є стрижнем позиції Лондона по Brexit", - сказав Браун.

За його словами, нинішнє визначення віскі, закріплене в європейському законодавстві, перешкоджає доступу більш низькоякісних продуктів на ринок. "Крім того що віскі є ключовою частиною шотландської культури, він ще створює 20 тис. робочих місць", - додав Браун.

При цьому британський уряд підтвердив Брауну свій намір захищати виробників віскі, в тому числі тому, що Лондон має "тісні відносини" зі Scotch Whisky Association і виробниками продукту. "Скотч є успішним експортним продуктом Сполученого Королівства, і ми будемо підтримувати процвітання галузі і після виходу Великобританії з ЄС", - сказав представник британського уряду.

Експорт шотландського віскі щорічно дає бюджету £ 4 млрд ($ 5,3 млрд). Після проведення референдуму щодо виходу Великобританії з ЄС в серпні 2016 року продажі шотландського віскі за кордон різко підскочили завдяки падінню курсу фунта стерлінгів - зростання склало від 30 до 40%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА