19:40 03.08.2017

Міноборони не укладає угод з ОПК і фактично вже зірвало виконання ДОЗ на 2017 рік

3 хв читати
Міноборони не укладає угод з ОПК і фактично вже зірвало виконання ДОЗ на 2017 рік

Незважаючи на ухвалене владою України рішення про багатомільярдне дофінансування оборонних потреб держави в 2017 році, виконання держоборонзамовлення (ДОЗ) на цей рік фактично вже зірвано Міністерством оборони у зв'язку з неукладенням військовим відомством договорів з ОПК на виготовлення нової військової техніки, переконаний народний депутат (фракція "Народний фронт"), координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Держоборонзамовлення в частині закупівлі нової бронетехніки для армії що місяць тому було в ступорі, що зараз (учора я спеціально ще раз опитав директорів підприємств). Причина та сама - Міноборони не укладає угод із підприємствами оборонки, повністю зриваючи (точніше - вже по факту зірвавши) виконання держоборонзамовлення на цей рік", - зазначає Д.Тимчук у розміщеному на сайті "ІС" коментарі у зв'язку із затвердженням главою держави днями змін до держбюджету на 2017 рік.

Нардеп акцентує, що через "позицію військових чиновників", незважаючи на воєнний час, потужності ОПК простоюють, а тисячі працівників ОПК "не сьогодні-завтра" вимушені будуть піти в неоплачувані відпустки. "Нова техніка вироблятися не буде, хоча фінансування держоборонзамовлення (держгарантії) було передбачене і до сьогоднішнього дня", - уточнює він.

У зв'язку з цим Д.Тимчук нагадує, що під час перегляду бюджету на 2017 рік, за його словами, "практично всі ланки влади спрацювали чітко: парламент ухвалив відповідні зміни, президент їх оперативно затвердив".

"Якщо є причина такої позиції чиновників Міністерства оборони - дуже хочеться її почути. Оскільки незрозуміло, чому ми вириваємо мільярди із соціалки і даємо їх на оборону, але наша оборонка при цьому стоїть", - резюмує нардеп.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 липня ухвалила закон про зміни до держбюджету-2017, що передбачає дофінансування оборонних потреб держави. Закон був підписаний главою держави 1 серпня. За даними прес-служби ВР, згідно із законом, видатки загального фонду держбюджету на фінансування невідкладних потреб сектора безпеки та оборони, включаючи проведення АТО, збільшено майже на 6 млрд грн. Крім того, закон також передбачає збільшення доходів спецфонду держбюджету на 10,98 млрд грн за рахунок коштів, одержаних від реалізації майна, конфіскованого судом за корупцію та корупційні порушення.

Закріплене указом президента №183/2017 від 11 липня рішення РНБО від 10 липня про дофінансування сектора безпеки та оборони в 2017 році передбачає дофінансування Міноборони в обсязі близько 5 млрд грн, зокрема близько 1 млрд грн - за лінією загального фонду і 4 млрд грн - за лінією спецфонду за рахунок коштів спецконфіскату.

Згідно з указом, дофінансування Міністерства оборони України за лінією спецфонду за рахунок спецконфіскату планується спрямувати, зокрема, на заходи ДОЗ. Зокрема: на закупівлю озброєння та військової техніки передбачено 1 млрд грн, на закупівлю і виробництво боєприпасів - 1,4 млрд грн, на виконання дослідно-конструкторських робіт із розробки нового ракетного озброєння - 300 млн грн, на закупівлю танків БМ "Оплот" - 300 млн грн.

У січні Рада національної безпеки і оборони України схвалила ДОЗ на 2017 рік у розмірі близько 11 млрд грн, із них 9 млрд грн має бути профінансовано із загального фонду бюджету.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА