19:42 03.08.2017

НБУ в п'ятницю перерахує МВФ $450 млн

3 хв читати
НБУ в п'ятницю перерахує МВФ $450 млн

Національний банк України (НБУ) в п'ятницю перерахує Міжнародному валютному фонду (МВФ) $450 млн у рамках обслуговування зобов'язань перед Фондом, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі центробанку.

"Сьогодні (в четвер - ІФ) завірено всі необхідні документи, платіж буде відправлено в п'ятницю вранці", - уточнили в прес-службі.

Згідно з даними, представленими на веб-сайті МВФ, Україна має виплатити SDR61,581 млн ($1 = SDR0,708005) у рахунок обслуговування боргу та SDR257,250 млн - у рахунок погашення схваленої у квітні 2014 року кредитної програми stand-by.

До кінця 2017 року Україна має перерахувати МВФ ще SDR431,477 млн, зокрема на початку листопада - SDR59,9 млн у рахунок обслуговування боргу, SDR257,250 млн - за програмою stand-by і на початку грудня SDR114,334 млн - у рахунок погашення програми stand-by.

Як повідомлялося, МВФ 30 квітня 2014 року схвалив Україні кредитну програму stand-by обсягом $16,67 млрд. Вона була розрахована на два роки, проте за нею було отримано лише два транші: перший у травні близько $3,2 млрд і другий у вересні близько $1,4 млрд. Потім фінансування було призупинено, зокрема, через тривале формування уряду України у зв'язку з достроковими парламентськими виборами.

Потім у березні 2015 року МВФ відкрив Україні чотирирічну програму EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $16,75 млрд за поточним курсом) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,6 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,6 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Згідно з новим графіком подальших переглядів економічної програми України, затвердженим радою директорів разом із четвертим траншем, до кінця 2017 року було заплановано три перегляди: четвертий - у середині травня, п'ятий - у середині серпня, шостий - у середині листопада. У разі успішного виконання владою встановлених програмою вимог Україна за підсумками четвертого перегляду може залучити $1,907 млрд, за підсумками п'ятого - $1,28 млрд, за підсумками шостого - $1,28 млрд. Загалом близько $4,46 млрд.

Водночас НБУ за підсумками засідання монетарного комітету 6 липня заявив, що поточного року очікується отримання двох траншів від МВФ за програмою EFF замість раніше запланованих трьох. Відповідно центробанк знизив прогноз надходжень від Фонду до 2017 року до $3 млрд. Водночас, як зазначено в інфляційному звіті за липень, НБУ підвищив суму очікуваних надходжень від МВФ у 2018 році до $4,5 млрд.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк 5 липня заявив, що очікує восени рішення МВФ щодо надання Україні чергового кредитного транша в рамках програми EFF.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА