17:27 04.08.2017

В Україні нелегально перебувають 52 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією

3 хв читати
В Україні нелегально перебувають 52 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією

В Україні перебувають 24,505 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією з порушенням режиму тимчасового ввезення, ще 27,604 тис. - із порушенням транзитних термінів, повідомила заступник начальника управління організації митного контролю департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби (ДФС) Олена Мошинська на прес-конференції в п'ятницю.

За її словами, від початку 2017 року в режимі тимчасового ввезення в Україну потрапили 380,521 тис. автомобіль, тоді як за 2016 рік таких було 588,326 тис., у 2015-му - 472,137 тис.

ДФС нагадує, що ст. 470 Митного кодексу України встановлює штраф у розмірі від 170 грн до 8,5 тис. грн за перевищення встановленого терміну транзитного переміщення автомобіля залежно від тривалості терміну перевищення, а ст. 481 - штраф у розмірі від 850 до 17 тис. грн за порушення терміну тимчасового ввезення автомобіля.

Від початку 2017 року сплачено штрафи на суму 46,6 млн грн за 8,979 таких правопорушень - за ст. 470, 22,1 млн грн за 1,975 правопорушень - за ст. 481.

Ще 69,6 млн грн штрафів за 164 порушення сплачено за використання автомобіля з іншою метою, ніж було задекларовано. При цьому декларант отримував пільги під час сплати митних платежів. У таких випадках Митний кодекс встановлює штраф у розмірі 300% від різниці між звичайним і сплаченим пільговим митним збором.

"Повторно використати ст. 470 (після сплати штрафу за нею - ІФ) немає сенсу - це спільна думка центрального апарату ДФС. Проте для тих, хто після сплати штрафу продовжує користуватися цим автомобілем, настає відповідальність відповідно до ст. 485 Митного кодексу, де санкції значно жорсткіші", - пояснив заступник директора департаменту організації протидії митним правопорушенням ДФС Олексій Сівірін, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про ймовірність використання автомобіля після сплати штрафу за ст. 470 або при цьому накладення повторного штрафу.

За його словами, ДФС розробляла проект закону, що передбачає штраф у розмірі вартості автомобіля за перевищення перебування транспортного засобу на території країни більш ніж 20 днів.

При цьому О.Сівірін уточнив, що Міністерство фінансів та Міністерство економічного розвитку і торгівлі вже погодили законопроект, нині документ перебуває в Державній регуляторній службі.

Крім того, він повідомив, що в окремих областях України митники спільно з Нацполіцією здійснюють рейди з виявлення порушень митного законодавства водіями автомобілів з іноземними номерами.

"Проблема в тому, що не так уже багато прав у поліції, ще менше прав у митників зупиняти таку машину. Були прецеденти, що співробітниця однієї з митниць просто викликала таксі з такими номерами до митниці й потім складали протокол", - зазначив О.Сівірін.

За даними громадської організації "Авто Євро Сила", в Україні нараховується близько 3 млн автомобілів з іноземними номерами.

"Станом на квітень 2017 року, згідно з офіційною інформацією, в країні перебувало близько 900 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією, а згідно з інсайдерською - 2,5 млн. Але треба враховувати, що нині в Україну щомісяця заїжджає близько 50-60 тис. автомобілів. І ця цифра зростає", - прокоментував агентству ситуацію голова громадської організації Олег Ярошевич.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА