07:44 07.08.2017

Керівництво "Нафтогазу" має змінити свою політику щодо "Укртрансгазу"

3 хв читати
Керівництво "Нафтогазу" має змінити свою політику щодо "Укртрансгазу"

ПАТ "Укртрансгаз" (УТГ) може бути технічно не готове до прокачування газу, якщо топ-менеджмент НАК "Нафтогаз України" скоротить інвестиції в газотранспортну систему України, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

"Я підтримую "Укртрансгаз" в їх баченні, я вважаю недолугою політику НАК "Нафтогазу" щодо транспортної системи. Вони її для себе, скажімо, вже закреслили і не розглядають в 2019 році. З такою позицією НАК "Нафтогазу України" ми можемо дійти до того, що "Укртрансгаз" може бути технічно не готовий до прокачування газу", - сказав І.Насалик в ефірі програми "Перша Шпальта" на телеканалі "UA: Перший" в неділю, відповідаючи на питання ведучого про обурення співробітників УТГ в зв'язку з тим , що НАК урізує програми інвестицій в ГТС.

Міністр зазначив, що після рішення влади США про посилення санкцій щодо Російської Федерації, в тому числі тих, які фактично блокують будівництво Nord Stream-2, посилюється акцент на українську газотранспортну систему.

"Якщо вона (українська ГТС - ІФ.) буде не готова - це для нас буде катастрофа. Тому мені здається, що менеджменту НАК "Нафтогаз України", в структурі якого, в управлінні якого знаходиться "Укртрансгаз", і який затягує питання анбандлінга - розподілу, якого вимагає третій, четвертий енергетичний пакет - це їх відповідальність. Вони повинні абсолютно по-іншому підійти", - сказав І.Насалик.

Як повідомлялося, активна стадія протистояння між керівництвом "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" почалася у вересні 2016 року, коли міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) перебрало на себе функції з управління УТГ в частині зміни правління і наглядової ради компанії, а також затвердження його фінплану і інвестпрограми, тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу України".

За словами екс-президента "Укртрансгазу" Ігоря Прокопіва, ініціатива щодо зміни перепідпорядкування оператора ГТС з НАК на МЕРТ належала йому, оскільки у керівництва НАК і УТГ різні бачення майбутнього оператора в частині бізнесів з управління магістральними газопроводами, ПСГ і сервісними службами, а також на обсяги закупівель обладнання для виробничих потреб.

Пізніше МЕРТ скасував своє рішення про перепідпорядкування УТГ, а Кабінет міністрів забрав собі управління держхолдингом.

У середині лютого 2017 року правління НАК "Нафтогазу України" за погодженням з наглядовою радою відсторонило президента "Укртрансгаз" І.Прокопіва від обов'язків, а в середині березня - проголосувало за його відставку. За словами глави правління НАК Андрія Коболєва, рішення про звільнення І.Прокопіва пов'язано з виявленими порушеннями при проведенні компанією тендерів.

3 серпня 2017 року був звільнений з займаної посади віце-президент - головний інженер ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Бурак. Згідно з повідомленням об'єднаного профспілкового комітету працівників апарату УТГ, рада глав профкомів УТГ оголошує про початок трудового спору в зв'язку зі звільненням І.Бурака і планами НАК "Нафтогаз України" про скорочення штатної чисельності співробітників компанії, які анонсував глава НАК Андрій Коболєв 24 липня на нараді з директорами філій оператора ГТС.

В цей же день головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко повідомив, що урядовий комітет відхилив фінансовий план ПАТ "Укртрансгаз" через положення, які Кабінет міністрів раніше вже погоджував в фінансовому плані НАК "Нафтогаз України".

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною ємністю 31 млрд куб. м.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА