18:21 08.08.2017

Українські експортери не зможуть скористатися кризою на ринку яєць ЄС через відсутність постачань

2 хв читати
Українські експортери не зможуть скористатися кризою на ринку яєць ЄС через відсутність постачань

Українські підприємства не зможуть скористатися кризою, що виникла на ринку яєць ЄС унаслідок виявлення в низці країн випадків зараження цієї продукції фіпронілом.

"Теоретично українські підприємства мають право експорту столових яєць до ЄС ще з 2015 року. Проте на практиці жодне з них ще такою можливістю не скористалося", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

За його словами, для початку постачань до ЄС українське підприємство має подати до Держпродспоживслужби відповідну заявку на інспекцію, після чого Єврокомісія вносить його до переліку експортерів.

"Нині ми здійснюємо експорт лише яєчних продуктів", - уточнив він.

Керівник відомства зазначив, що згідно з інформацією системи сповіщення RASFF, в Україну забруднені фіпронілом яйця не постачали.

"Український ринок насичений яйцями власного виробництва. До того ж імпортувати таку продукцію з країн ЄС економічно невигідно. Тому завезення зараженої продукції на ринок України за визначенням малоймовірне", - вважає В.Лапа.

Як повідомлялося, Бельгія повідомила про зараження яєць фіпронілом 20 липня, 26 липня про це ж заявили Нідерланди, 31 липня - Німеччина. Нідерланди і Німеччина також доповнили останніми днями систему сповіщення повідомленнями про експорт потенційно заражених яєць до Великої Британії, Франції, Швейцарії та Швеції.

У центрі цього скандалу нідерландська компанія Chickfriend, що спеціалізується на ліквідації паразитів - курячих вошей. Вона використовує препарат Dega 16, до складу якого входить небезпечний для здоров'я фіпроніл.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА