17:04 09.08.2017

Судове розслідування "справи 2 травня" в Одесі виявило суттєві недоліки досудового слідства

3 хв читати
Судове розслідування "справи 2 травня" в Одесі виявило суттєві недоліки досудового слідства

Судове розслідування справи про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі) виявило низку значних хиб проведеного досудового розслідування.

Як повідомляє громадська організація "Центр правового моніторингу" (ЦПМ), під час засідання у справі 7 серпня оголошувалися протоколи огляду місця події і судово-медичної експертизи потерпілих - тих, хто був поранений або отримав травми під час масових заворушень.

Зокрема, адвокат Ольга Балашова, що проаналізувала протоколи огляду місця події, виявила, що до протоколів додано фототаблицю. Однак, судячи з додатку, фотоапарат у момент огляду був несправний. Тому походження знімків невідомо.

"А ось ще абсолютно дивовижний факт: лише 15 травня, майже через два тижні після трагедії, було оглянуто велику ділянку вулиці Грецької - від Соборної площі до ТЦ "Афіна"- там, де точилися головні бої того дня. Але ж добре відомо, що вже рано вранці 3.05.2014 р велика бригада двірників Приморського району за чиїмось наказом вийшла на прибирання центру міста, вимела і викинула в сміття всі речові докази - гільзи, патрони, пляшки з-під запалювальних сумішей, замили і кров на асфальті і стінах будинків. Тоді що ж оглядали слідчі?", - зазначаєся в публікації ЦПМ.

Головна ж проблема, на яку вказав суд, - це проблема з результатами судово-медичної експертизи.

"7 серпня оголошували лише висновки експертів, що стосуються постраждалих від вогнепальних поранень і травм. Але чомусь ці експертизи були зроблені не в процесі огляду самих постраждалих, а за медичними документами. Так проводили експертизу поранень, наприклад, головного редактора "Думской" Олега Константинова. Крім того, як заявила адвокат Ольга Балашова, один з експертів на прізвище Деркач не значиться в реєстрі Мін'юсту. Але найголовніше - саме Одеське бюро СМЕ, як комунальний заклад, не мало права проводити експертизу (і не має досі), тому що, відповідно до Закону України "Про судову експертизу", проводити судово-медичні експертизи мають право виключно державні спеціалізовані установи, до яких належать: науково-дослідні установи Мін'юсту та МОЗ, експертні служби Міноборони, МВС, прикордонної служби та СБУ ...

У тому, що бюро не є державним, немає ніяких сумнівів. Згідно зі статутом, установа належить до спільної власності територіальних громад області. Його засновник - Одеська обласна рада, керівник - Григорій Федорович Кривда, який згідно п. 4.3 Статуту призначається на посаду рішенням обласної ради.

Таким чином, комунальний заклад "Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи" не є державною спеціалізованою установою, не має ніякого відношення до перерахованих у Законі відомств і відповідно до букви закону, судово-медичні експертизи проводити не може в принципі", - наголошують уу ЦПМ.

Як повідомлялося, 15 травня 2017 року Колегія суддів Малиновського райсуду Одеси, що розглядала справу про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі), задовольнила клопотання одного з адвокатів підсудних про відвід суддів. Після цього справу було направлено до Апеляційного суду Одеської області для визначення місця проведення судових засідань. Київський і Суворовський районний суди Одеси, які раніше не були задіяні в розгляді справи, не змогли з різних причин (відпустки, хвороби суддів і т.п.) сформувати колегії і прийняти справу до розгляду. У результаті було прийнято рішення передати справу до Чорноморська (колишній Іллічівськ), де її досі розглядають.

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 дістали поранень. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє ворожих агентів отримали 15 років ув'язнення за наведення ракет по військовій та медичній інфраструктурі Херсона

Росіяни обстріляли 12 громад у прикордонні Сумської області

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА