14:11 10.08.2017

Громадські організації закликають ВРП утриматися від призначення до Верховного Суду 30 кандидатів

3 хв читати
Громадські організації закликають ВРП утриматися від призначення до Верховного Суду 30 кандидатів

Реанімаційний пакет реформ (РПР), Громадська рада доброчесності (ГРД) і Центр протидії корупції (ЦПК) закликають Вищу раду правосуддя (ВРП) утриматися від призначення на посаду суддів нового Верховного Суду України 30 кандидатів, щодо доброчесності яких у ГРД залишаються запитання.

Про це представники цих організацій заявили під час "круглого столу" в Києві в четвер.

Вони зазначили, що ці 30 суддів, які пройшли відбір на посаду суддів нового Верховного Суду, отримали негативний висновок ОСД, проте Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) подолала такі висновки.

Серед цих суддів, зокрема, дев'ять кандидатів до Касаційного адміністративного суду, шість - до Касаційного кримінального суду, вісім - до Касаційного господарського суду, шість - до Касаційного цивільного суду.

Серед основних претензій до цих кандидатів - неправдиві дані в майнових деклараціях, невідповідність задекларованих доходів стилю життя. Деякі з кандидатів виносили судові рішення про заборону мирних зібрань під час Революції гідності тощо.

До списку 30 кандидатів увійшли судді Вищого спеціалізованого суду В'ячеслав Наставний і Сергій Слинько, які, за даними ГРД, виносили рішення в "справі Павличенка" і були причетні до справи Юрія Луценка, глава Вищого господарського суду Богдан Львова та ін.

За словами представника ГРД Михайла Жернакова, рада готова співпрацювати з ВРП в питанні прийняття рішення щодо цих кандидатів і вже офіційно звернувся до ВРП з цього приводу, однак відповіді не отримав.

Він також зазначив, що оскаржити в судовому порядку рішення про призначення суддів нового Верховного Суду неможливо, оскільки закон допускає оскаржування лише самим кандидатом рішення про його непризначення.

Водночас, на думку члена ГРД Романа Маселка, використовувати механізм судового оскарження щоб уникнути потрапляння в новий Верховний Суд країни недоброчесних осіб потрібно з обережністю.

"Потрібно бути обережним з такими оскарженнями, оскільки зараз розглядають багато сценаріїв зупинки цього процесу (відбору суддів нового Верховного Суду - ІФ) в інтересах минулої політичної і судової влади", - сказав він, наголосивши: громадськість апелюватиме до ВРП і президента України, щоб не допустити недоброчесних, на її думку, кандидатів.

Р.Маселко також зазначив, що новий Верховний Суд України може розпочати роботу навіть якщо в його складі буде 90 суддів.

Як повідомлялося, ВККСУ завершила конкурс на посаду судді нового Верховного Суду і передала до ВРП матеріали щодо 120 кандидатів, які перемогли. ВРП, в свою чергу, прийме рішення щодо цих кандидатів і направить президенту України подання про їх призначення або непризначення.

Для участі в конкурсі на посаду судді нового Верховного Суду, що розпочався 7 листопада 2016 року, зареєструвалося 1,436 тис. осіб, документи подали 846, до конкурсу були допущені 653, до проходження кваліфікаційного оцінювання - 625 кандидатів.

Під час оцінювання учасники конкурсу склали професійні і психологічні тести, пройшли перевірку Національного антикорупційного бюро України і Національного агентства з питань запобігання корупції, ОСД.

ВККСУ провела співбесіду в колегіях з 381 кандидатом.

ВККСУ за підсумками конкурсного відбору направить до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо 120 кандидатів про призначення їх суддями відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду - адміністративного, господарського, кримінального і цивільного, по 30 суддів в кожному із перерахованих судів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА