18:06 11.08.2017

Київ заявляє про протиправність заборони судноплавства через Керченську протоку

2 хв читати
Київ заявляє про протиправність заборони судноплавства через Керченську протоку

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв'язку з введенням Російською Федерацією заборони судноплавства через Керченську протоку протягом серпня та вересня 2017 року, пов'язаної з будівництвом моста, і наголошує на протиправності таких дій.

"Будівництво моста через Керченську протоку є незаконним відповідно до міжнародного права, оскільки Україна як прибережна держава стосовно Кримського півострова, не надавала згоди на таке будівництво", - зазначено в коментарі МЗС України, яке в п'ятницю поширила прес-служба відомства.

У Києва також викликає занепокоєння негативний вплив, яке будівництво моста може завдати навколишньому середовищу та навігації через протоку.

"Введення Російською Федерацією в односторонньому порядку обмеження на морське судноплавство через Керченську протоку є черговим грубим нехтуванням Російською Федерацією норм міжнародного права. Відповідну ноту протесту було направлено російській стороні", - повідомили в МЗС України.

Як повідомлялося, в червні 2017 року стало відомо про підготовку Міністерством транспорту РФ проекту наказу про закриття Керченської протоки в акваторії його судноплавної частини Керч-Єнікальського каналу на 23 діб у серпні-вересні 2017 роки для постановки арки моста.

У зв'язку з цим Мінінфраструктури України заявило про доведення до відома Міжнародної морської організації, оскільки такі дії з боку РФ можуть завдати значної шкоди не лише безпеці судноплавства, а й національній безпеці України загалом.

9 серпня російські ЗМІ з посиланням на розпорядження адміністрації морських портів Чорного моря РФ повідомили, що Росія перекрила Керченську протоку для всіх суден, окрім суден військово-морського флоту Росії та кораблів федеральних органів безпеки Росії - з 06:00 до 18:00.

У російських ЗМІ стверджують, що під час монтажу арочних прольотів на фарватерній опорі керченського мосту в серпні-вересні не заплановано повного закриття навігації, а лише тимчасового - мінімум чотири тривалих "вікна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА