19:55 11.08.2017

НБУ заснував Раду платіжної організації СЕП

2 хв читати
НБУ заснував Раду платіжної організації СЕП

Національний банк України (НБУ) заснував Раду платіжної організації "Система електронних платежів" (СЕП) і затвердив правила СЕП, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

За даними НБУ, Рада є керівним колегіальним органом, уповноваженим приймати стратегічні рішення щодо організаційних, технологічних і фінансових умов побудови, функціонування і розвитку СЕП.

Діяльність Ради регламентована положеннями про неї, затвердженими рішенням правління НБУ №60-рш від 31 січня 2017 року.

Головою Ради є заступник глави НБУ, до повноважень якого належить організація роботи з регулювання діяльності платіжних систем і безготівкових розрахунків. Наразі головою Ради є в. о. глави НБУ Яків Смолій.

Створення окремого органу для виконання регулятором функції платіжної організації СЕП було однією з рекомендацій щодо приведення її діяльності у відповідність до вимог "Принципів для інфраструктур фінансового ринку", розроблених Банком міжнародних розрахунків і Міжнародною організацією комісій з цінних паперів.

Зазначені принципи, зокрема, встановлюють критерії про необхідність визначення цілей і завдань діяльності платіжної системи, наявності чіткої і прозорої системи управління в платіжній організації, документування процедур прийняття рішень, визначення прав, обов'язків і відповідальності її керівних органів тощо.

Крім цього, для приведення діяльності СЕП у відповідність до зазначених принципів, за підсумками комплексної оцінки СЕП у 2015 році було рекомендовано розробити правила СЕП. Тому Рада платіжної організації під час дебютного засідання, серед інших питань, розглянула і затвердила правила цієї системи.

Зазначені правила визначають головні питання про умови участі, порядок вступу та виходу із системи, порядок здійснення розрахунків у СЕП, управління ризиками в СЕП тощо. Вони складаються з комплексу нормативно-правових актів та технологічної документації із її функціонуванню.

Правила є обов'язковими для виконання всіма учасниками СЕП.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА