08:47 15.08.2017

Керівник ФДМУ сумнівається в необхідності швидкої приватизації "Турбоатому"

2 хв читати
Керівник ФДМУ сумнівається в необхідності швидкої приватизації "Турбоатому"

До питання приватизації "Турбоатому" (Харків), найбільшого в Україні виробника турбінного обладнання, необхідно підходити дуже обережно, з огляду на високу зацікавленість в ньому російських компаній, вважає в.о. глави Фонду державного майна України Дмитро Парфененко.

"Виникає велике питання, чи потрібно педалювати приватизацію цього об'єкта, тому що основні інтересанти - це російські компанії, які не можуть бути покупцями згідно із законодавством України", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, великий ризик, що в разі виставлення "Турбоатома" на приватизаційний конкурс російські компанії будуть намагатися придбати його через "якісь інші структури".

"У нинішній ситуації цю приватизацію необхідно просувати дуже обережно", - підсумував Д.Парфененко.

Говорячи про виконання плану приватизаційних надходжень до держбюджету-2017 17,1 млрд грн, який за підсумками першого півріччя був виконаний лише на 0,11 млрд грн, в.о. глави Фонду констатував, що істотно поліпшити показник перших шести місяців можна лише за рахунок продажу блокпакетів восьми енергокомпаній і, можливо, "Одеського припортового заводу" в кінці року, так як очікувана раніше на поточний рік приватизація контрольних пакетів шести обленерго і "Центренерго" за термінами тепер може відбутися не раніше 2018 року.

Д.Парфененко вказав, що проведення конкурсів по шести контрольних пакетів акцій обленерго, заплановане раніше на третій квартал цього року, відтягується в очікуванні прийняття нормативної бази, зокрема, стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифів).

"Але навіть якщо ми почнемо підготовку конкурсів прямо зараз, то вийдемо на продаж на квітень-червень наступного року", - уточнив заступник голови ФДМ Юрій Нікітін.

Відносно 78% акцій "Центренерго" Д.Парфененко нагадав, що ФДМ нещодавно завершив процедуру відбору радників, де переможцем став консорціум на чолі з Ernst & Young. "Ми з ними парафували договір ... Остаточно радника затверджує Кабінет міністрів: ми підготували проект розпорядження, зараз він знаходиться в надрах Кабміну, ми сподіваємося на його швидке прийняття", - повідомив керівник Фонду.

"Турбоатом" - єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Географія поставок підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

Державі належить понад 75% акцій ПАТ "Турбоатом", великим міноритарним власником є венчурний інвестфонд "Сьомий" під управлінням КУА "Сварог Ессет Менеджмент", пов'язаної з підприємцем Костянтином Григоришиним. Він володіє 15,34% акцій.

Ще в кінці 2012 року керівництво крупного російського машинобудівного концерну "Силові машини" повідомило про те, що компанії належить більше 5% акцій "Турбоатома" і вона брала б участь у конкурсі з його продажу, якби такий був оголошений.

Про свій інтерес до приватизації "Турбоатому" заявляла раніше і держкорпорація "Росатом".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА