19:15 15.08.2017

Генпрокуратура України розслідує кримінальне провадження щодо можливого втручання у вибори президента США

2 хв читати

Генпрокуратура України відкрила кримінальне провадження про розголошення окремими посадовими особами правоохоронних органів України даних досудового слідства, що порочать честь і гідність екс-радника колишнього президента України Віктора Януковича, керівника передвиборного штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта, повідомляє інтернет-видання "Обозреватель".

В оприлюдненій у вівторок фотокопії частини наявного у редакції "Обозревателя" документа наведено фабулу відкритого 2 серпня провадження: "Згідно зі зверненням народного депутата України Деркача А.Л. (позафракційного нардепа Андрія Деркача - ІФ) службові особи правоохоронних органів України вчинили розголошення даних досудового розслідування шляхом оприлюднення в засобах масової інформації фрагментів записів, зроблених на аркушах в "амбарній книзі" Партії регіонів на ім'я глави передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Вказані дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність, створюючи в суспільстві враження незаконного втручання у вибори президента Сполучених Штатів Америки".

За даними видання, кримінальне провадження №42017000000002470 відкрито за ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України (розголошення даних досудового розслідування або дізнання) "про втручання окремих посадових осіб Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у вибори президента США в 2016 році".

Як раніше повідомлялося, в травні 2016 року колишній перший заступник глави СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи "чорної бухгалтерії" ПР. Ці документи, за його словами, підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки українським чиновникам і політикам, а також П.Манафорту, який став пізніше керівником виборчої кампанії Д.Трампа.

Пізніше в The New York Times вийшла стаття про роботу П.Манафорта в Україні, після чого він подав у відставку з посади керівника кампанії Д.Трампа.

Наприкінці червня 2017 року НАБУ заявило, що вони і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не уповноважені розслідувати діяльність П.Манафорта як політичного консультанта Партії регіонів.

25 липня 2017 року з'явився твіт Д.Трампа про вибори 2016 року: "Спроби України саботувати кампанію Трампа "потихеньку працювали, щоб просунути Клінтон". Де ж розслідування генерального прокурора?".

Ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України - розголошення даних досудового розслідування або дізнання, вчинене суддею, прокурором, слідчим, працівником органу дізнання, оперативно-розшукового органу незалежно від того, чи приймала ця особа безпосередню участь у досудовому розслідуванні або дізнанні, якщо розголошені дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність, - карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн) або виправними роботами терміном до двох років, або арештом терміном до шести місяців із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА