14:29 16.08.2017

У "Південмаші" уточнили подробиці бесіди гендиректора підприємства з російськими пранкерами на тему "північнокорейського скандалу"

3 хв читати
У "Південмаші" уточнили подробиці бесіди гендиректора підприємства з російськими пранкерами на тему "північнокорейського скандалу"

У ДП "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" (ПМЗ, Дніпро) визнали за необхідне уточнити деталі оприлюдненої в середу російськими медіа розмови гендиректора підприємства Сергія Войта з російськими пранкерами.

Як повідомляється в розміщеному на сайті ПМЗ у середу повідомленні прес-служби, 16 серпня в ефірі телеканалу "Россия-24" було випущено сюжет про черговий розіграш російських пранкерів за участю гендиректора ПМЗ С.Войта.

"Автори сюжету спробували шляхом перекручування слів С.Войта і розміщення їх в контексті міркувань про скандал з північнокорейськими ракетами створити враження, що, говорячи про співпрацю КБ "Південне" і Кореї, малася на увазі співпраця з КНДР. Це не відповідає дійсності", - пояснюється в повідомленні.

"КБ "Південне" багато років співпрацює з Республікою Корея. Знедавна до цієї співпраці було залучено і "Південмаш". Перші контракти були успішно виконані, про що повідомлялося на сайті підприємства. Наразі партнерські відносини "Південмашу" з Корейським інститутом аерокосмічних досліджень (KARI) успішно розвиваються, про що також повідомлялося", - уточнює прес-служба. Вона наголошує: "При цьому ні про яку співпрацю "Південмашу" або КБ "Південне" з підприємствами та організаціями Північної Кореї мова ніколи не йшла".

У прес-службі також уточнили, що порушений у сюжеті і в бесіді з пранкерами начебто підготовлюваний продаж "Південмашу" неможливий.

"Відповідно до чинного законодавства України "Південмаш" не підлягає приватизації і не може бути корпоратизований", - уточнила прес-служба.

"Нині триває дискусія щодо доцільності внесення змін до законодавства, які б дозволили провести корпоратизацію найбільших підприємств космічної галузі з метою оптимізації їхніх активів і створення умов для залучення в галузь стратегічних інвесторів", - пояснили в ПМЗ. На підприємстві наголосили: "Вирішення цього питання лежить поза компетенцією керівництва "Південмашу".

У середу в російських медіа з'явився запис телефонної розмови гендиректора "Південмашу" Сергія Войта з пранкером, який видавав себе за секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександра Турчинова. Під час бесіди фейковий секретар РНБО цікавився у гендиректора ПМЗ, чи могли насправді та яким чином РД-250, згадані в публікації The New York Times, бути поставлені до КНДР з України. Гендиректор ПМЗ, який не підозрював про "розіграш", висловив припущення про можливість витоку технологій розроблених у 60-ті роки у к. СРСР у НВО "Енергомаш" (РФ) РД-250 через Росію, що має конструкторську документацію, або через Китай. При цьому він унеможливив передачу ракетних технологій до КНДР якимось з українських підприємств, уточнивши, що виробництво цих двигунів в Україні закрито, а технічна документація засекречена з 1987 року. Гендиректор уточнив, що ПМЗ тільки виходить на Азіатський регіональний космічний ринок і налагоджує співпрацю з Південною Кореєю, а ДП "КБ "Південне" (Дніпро) працює на цьому ринку протягом багатьох років, зокрема з двигунної тематики з КНР. При цьому він наголосив, що цю міжнародну співпрацю контролюють українські уповноважені відомства.

Під час бесіди пранкер також поінформував гендиректора ПМЗ про неофіційне рішення керівництва України "передати" "Південмаш" главі і засновнику американської SpaceX Ілону Маску.

Як повідомлялося, 14 серпня, The New York Times із посиланням на висновки фахівця з ракетних питань Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) озвучила припущення, що запущена в липні КНДР МБР Hwasong-14 оснащена ракетним двигуном, створеним на основі радянського РД-250, що розроблявся в 60-ті роки для радянських МБР. Найбільш імовірним постачальником технологій для двигуна корейської МБР у публікації назване українське ДП "Південмаш" (Дніпро), яке, як пише NYT, "залишалося одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності".

У ДП "Південмаш" озвучені NYT припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР спростували, розцінивши їх як спробу дискредитувати підприємство та Україну.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА