14:59 20.08.2017

Ситник заявляє про саботаж справ НАБУ і САП судами

2 хв читати
Ситник заявляє про саботаж справ НАБУ і САП судами

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявляє про саботаж судами справ, переданих Національним антикорупційним бюро (НАБУ) і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП).

"Повний саботаж з боку судових органів. Це справді величезна проблема. Справи місяцями просто не слухають у суді", - сказав А.Ситник в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому в неділю.

Причому, за його словами, не розглядаються і "доволі прості справи, які просто лежать без рішення". Єдиний вихід із ситуації, за словами А.Ситника, - це створення Антикорупційного суду, який розглядатиме відповідні справи.

За словами директора НАБУ, законодавство не передбачає ніякого дедлайну з розгляду справ.

"Є іноді об'єктивні причини, є суб'єктивні причини. Іноді у суддів по 500-600 справ дрібних - і цивільних, і кримінальних. Ще там, наприклад, справа Онищенка, яку... потрібно слухати щодня і тоді цей процес можна завершити за два-три місяці. Якщо ж її слухати раз на два місяці, і при цьому адвокати використовують всі можливості для того, щоб затягнути справу, то, звісно, ми і матимемо такий результат", - зазначив А.Ситник.

При цьому він зазначає, що вироків у справах, щодо яких є процесуальна боротьба між стороною захисту і стороною обвинувачення, немає. "Вироки які є, це вироки, де затверджувалися переважно угоди прокурорів. Одна з останніх, то це за одним з фігурантів справи Онищенка. Особа була причетна до конвертації коштів, які за схемою виводилися з держави, і було відшкодовано 30 млн грн збитків державі. Відповідно прокурори ухвалили рішення про підписання угоди. А справи, де є боротьба процесуальна, на жаль, затягуються", - зазначив А.Ситник.

Він також наголосив, що ситуація з судами використовується зацікавленими сторонами також і для тиску на НАБУ та дискредитації його роботи. "Це найбільший тиск, який ми відчуваємо. Детективи, що працюють по 20 годин на добу, не бачать сімей, щоб дати результат, а в подальшому справа гальмується, то детективи втрачають певну мотивацію", - сказав директор Бюро.

А.Ситник переконаний, що на суддів здійснюється певний тиск у цих питаннях. "Тому що не може суддя просто так не вийти на роботу, щоб розглянути подання на арешт того ж Насірова. Отже, хтось йому сказав не йти на роботу, не виконувати норму закону, не розглядати ці подання", - пояснив він.

"Я впевнений, що коли будуть 2-3 вироки у цих справах, які ми обговорюємо - ситуація кардинально зміниться", - резюмував А.Ситник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА