15:39 20.08.2017

У справі ПриватБанку є висока небезпека заподіяння державі великих збитків - Ситник

2 хв читати
У справі ПриватБанку є висока небезпека заподіяння державі великих збитків - Ситник

У справі про можливу розтрату коштів ПриватБанку є ризик завдання державі великих збитків у зв'язку з невиконанням двома колишніми найбільшими акціонерами Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим взятих на себе зобов'язань, заявляє директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник.

"Справа ПриватБанку наразі фактично на особливому контролі. Тому що велика небезпека завдання великих збитків державі. Тому що акціонери банку досі не виконали своїх зобов'язань - не перекрили кредитний портфель, який фактично був мертвим, фіктивним. Коломойський і Боголюбов - два акціонери, які брали на себе ці письмові зобов'язання. Мали все це зробити до 1 липня і не зробили", - сказав А.Ситник в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому в неділю

"Я думаю, що буде вирішальна стадія цієї справи у вересні місяці, коли сторона захисту подаватиме позови на НАБУ. Тобто у цій справі, я думаю, буде найбільше протистояння", - зазначив директор НАБУ.

За його словами, щодо Національного банку України розслідується доволі велика кількість справ, і справа про можливу розтрату коштів ПриватБанку є однією з них.

"Це справи, пов'язані з рефінансуванням. Це справи, пов'язані з ліквідацією банків і надалі виведенням коштів з цих банків в офшорні зони через австрійські банки. Це справи щодо Діамантбанку, щодо ПриватБанку, це одна з останніх справ, яка стосується як великих банків, так і НБУ, оскільки на предмет причетності до цих злочинів перевіряють і співробітників НБУ. Тому справ доволі багато. Вони об'ємні і розслідування щодо них поки що триває", - розповів А.Ситник.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.

Наприкінці червня Кабмін на підставі висновків незалежного аудитора Ernst&Young вирішив докапіталізувати ПриватБанк ще на 38,565 млрд грн для виконання ним економічних нормативів.

Як розповів 4 липня 2017 року дії глава правління ПриватБанку Олександр Шлапак, ПриватБанк за допомогою аудитора встановив системні порушення з боку колишнього менеджменту банку під час видання позик на 133 млрд грн і під час їх обслуговування і направив ці матеріали в Генеральну прокуратуру. "Генпрокуратура сьогодні вперше відкрила кримінальні справи за ст. 218 і 220 - доведення банку до неплатоспроможності", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА