16:55 22.08.2017

Громадські працівники Києва оскаржать у суді червневе рішення КМДА про підвищення тарифів на послуги ЖКГ

3 хв читати
Громадські працівники Києва оскаржать у суді червневе рішення КМДА про підвищення тарифів на послуги ЖКГ

Громадські організації столиці мають намір подати в суд позовну заяву про визнання неправомірним та скасування розпорядження Київської міськдержадміністрації (КМДА) №668 від 6 червня 2017 року, яким удвічі підвищено тарифи на послуги з утримання прибудинкових територій комунальними експлуатуючими організаціями.

Як повідомив голова правління Центру захисту прав громади Голосієва Арсеній Пушкаренко на прес-конференції в Києві у вівторок, якщо з 2011 року середній тариф на послуги з обслуговування прибудинкових територій та місць загального користування комунальними ЖЕКами становив 2,85 грн/кв. м, то з 1 липня 2017 року його підвищився до 5,85 грн/кв.м.

При цьому А.Пушкаренко зазначив, що в 2012-2016 рр. послуги з утримання прибудинкових територій надавалися споживачам не в повному обсязі, оскільки фактичні витрати на них мали тенденцію до скорочення.

"Якщо в 2012 році при курсі 8 грн/$ 1 було витрачено 1,369 млрд грн (на обслуговування прибудинкових територій в Києві комунальними ЖЕКами - ІФ), то в 2013 році ця цифра зменшилася до 1,277 млрд грн... У 2016 році цей показник становив 1,288 млрд грн за курсу 26 грн/$ 1, тобто реально витрати на прибирання прибудинкових територій знизилися, хоча курс зріс", - сказав він.

Таким чином, кияни оплачували повний обсяг послуг, однак отримували їх не в повному обсязі, оскільки в умовах зростання основних складових тарифу (мінімальна зарплата, тарифи на електроенергію, вартість бензину) реальні витрати на обслуговування прибудинкових територій скорочувалися, зазначає А.Пушкаренко.

"Скільки витрачалося на прибирання сходових майданчиків? Якщо в 2012 році витрачалося 191 млн грн, то в 2016 році - 86 млн грн. Тобто, незважаючи на те, що курс зріс утричі, впали більш ніж удвічі витрати на прибирання сходових кліток. На 105 млн грн було зменшено фінансування цієї позиції, хоча ми за це платили, і це не переглядалося", - наводить приклад голова правління Центру захисту прав громади Голосієво.

Крім того, як повідомив А.Пушкаренко, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №970 від 11 грудня 2013 року, комунальні підприємства повинні були вести облік і здійснювати перерахунок за ненадані послуги не рідше одного разу на квартал.

"Всього цього не було. Тому коли ми звернулися до КМДА з проханням надати щодо кожного ЖЕКу таку інформацію, нам було відмовлено. Сказали: немає такої технічної можливості, і взагалі це не ведеться", - додав він.

Як зазначив заступник голови громадської організації "Важливий КОЖЕН" Юрій Головатий, в позовній заяві громадські працівники вимагають визнати недійсним розпорядження КМДА №668 і скасувати його, а також визнати неправомірною бездіяльність Київради і його керівників щодо планування і контролю виконання робіт з надання киянам оплачених ними послуг ЖКГ .

"Ось така позовна заява готується і воно в найкоротші терміни - сьогодні-завтра - буде зареєстровано в Голосіївському райсуді Києва", - сказав Ю.Головатий.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА