14:11 23.08.2017

Уряд України затвердив створення Нацагентства із закупівлі ліків

2 хв читати
Уряд України затвердив створення Нацагентства із закупівлі ліків

Кабінет Міністрів України затвердив створення Національного закупівельного агентства, яке здійснюватиме закупівлю лікарських засобів та виробів медичного призначення (ВМП) на національному та місцевому рівні.

Відповідне рішення про схвалення концепції реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів, в рамках якого створено агентство було ухвалено на засіданні Кабміну в середу.

"Замовникам – нам, це дасть змогу заощадити кошти, людські ресурси і час", - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона також акцентувала увагу на тому, що агентство допоможе міністерству звільнитися від непритаманної йому функції.

"Ми наразі в міністерстві 50% свого часу витрачаємо на державні закупівлі. Наше міністерство має займатися політикою охорони здоров'я, а не державними закупівлями. Ми хочемо звільнитися від непритаманних нам функцій", - зазначила вона.

Структуру агентства буде затверджено пізніше. До наглядової ради при закупівельному агентстві увійдуть представники центральних органів влади, а також міжнародних і громадських організацій.

"Особливий порядок вибору та призначення керівника визначить Кабмін", - зазначила вона.

Згідно з реалізацією концепції реформування механізмів публічних закупівель, у 2018 році буде введено деякі пілотні програми, в рамках яких українське закупівельне агентство займатиметься закупівлею лікарських засобів та ВМП за деякими напрямками.

"У 2019 році, коли термін дії закону про передання закупівель міжнародним організаціям буде завершено, в березні 2019 року переходимо на 100% закупівлю через нашу українську організацію", - уточнила У.Супрун.

Вона також акцентувала увагу на тому, що створення та функціонування агентства не потребуватиме виділення додаткових коштів, оскільки воно саме себе фінансуватиме.

До кінця місяця МОЗ має розробити і подати на затвердження план заходів щодо реалізації цієї концепції, в рамках якої буде створено закупівельне агентство.

Крім того, в.о. міністра охорони здоров'я зазначила, що в рамках реформування системи закупівель лікарських засобів важливим є введення нового національного переліку основних лікарських засобів

"Національний перелік – це ліки з доведеною ефективністю, препарати, якими ми на 100% можемо забезпечити потребу пацієнтів. Колись у ньому було 1083 найменування і було неможливо на 100% забезпечити всіх громадян. Наразі ми звузили цей список до 362 міжнародних непатентованих назв", - зазначила У.Супрун.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА