15:19 23.08.2017

OPIC може застрахувати кредит "Енергоатома" на $250 млн на будівництво ЦСВЯП

2 хв читати

Фінансова установа уряду США OPIC планує застрахувати політичні ризики (BOC Coverage) за кредитом на $250 млн, який залучає НАЕК "Енергоатом" через Central Storage Safety Project Trust (Делавер) на будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Як зазначається в повідомленні на сайті OPIC, відповідний проект винесено на розгляд ради директорів установи 14 вересня цього року.

У документі наголошується, що йдеться про страхування ризиків невиплати арбітражного рішення "Енергоатомом" і Україною, а також відмови в правосудді в Україні.

OPIC зазначає, що можливостей застрахувати ці ризики на приватному ринку немає.

Установа додає, що постачальником цього проекту є американська Holtec, а його реалізація, що оцінюється в $410 млн, дозволить знизити залежність України від Росії. Зокрема, щорічно ЦСВЯП дасть змогу "Енергоатому" зберігати в середньому 169 тис. тонн відпрацьованого палива та заощаджувати майже $50 млн.

Як повідомлялося, "Енергоатом" заявляв про плани до жовтня 2017 року залучити в Bank of America Merrill Lynch (BofA-ML) $250 млн на спорудження ЦСВЯП. За словами президента "Енергоатома" Юрія Недашковського, НАЕК наразі фінансує роботи щодо ЦСВЯП за рахунок передбачених НКРЕКУ коштів у тарифі компанії на відпуск електроенергії.

На початку червня цього року Міненерговугілля України обговорило з представниками Bank of America Merril Lynch, OPIC і посольства США в Україні питання будівництва ЦСВЯП. "Цей проект особливий, оскільки "Енергоатом" виходить на фондовий ринок США", - зазначили в прес-службі Міненерговугілля з посиланням на директора департаменту відомства з питань ядерної політики та атомно-промислового комплексу Григорія Плачкова.

До цього уряд України затвердив проект будівництва в Чорнобильській зоні ЦСВЯП реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій загальною вартістю 37,217 млрд грн, що розрахований на 16,5 року й передбачає створення 15 пускових комплексів.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА