16:41 25.08.2017

Україна подасть позов до СОТ проти РФ щодо сільгосппродукції

3 хв читати
Україна подасть позов до СОТ проти РФ щодо сільгосппродукції

Позов проти РФ до Світової організації торгівлі щодо поставок сільськогосподарської продукції Україна може подати до кінця 2017 року, повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - продавці України Наталія Микольська.

"Ми завершуємо фінальну роботу щодо подання до СОТ позову щодо сільськогосподарської продукції", - сказала Н.Микольська журналістам під час інавгураційного економічного форуму "Підтримка економічного розвитку України: співпраця між урядом України та діаспорою" Всесвітнього конгресу українців у Києві в п'ятницю.

За її словами, позов може бути поданий до кінця 2017 року і стосуватиметься тих товарних груп, де українська сторона має сильну доказову базу і за тими товарними позиціями, де українські виробники готові надати конкретні факти.

Заступник міністра зазначила, що це четвертий позов України щодо РФ. "Щодо залізничного обладнання ми просуваємося, щоб отримати рішення СОТ (за відповідним позовом - ІФ) до кінця цього року", - додала Н.Микольська.

Як повідомлялося, Україна в середині вересня 2016 року направила запит про консультації з Росією в СОТ з обмежень транзиту українських товарів через територію РФ, але консультації, які пройшли в листопаді, до консенсусу не привели.

Подання запиту на консультації є першим етапом подання позову, провал консультацій протягом 60 днів надає можливість ініціювати створення панелі арбітрів, ніж у середині лютого скористалася Україна, але РФ тоді заблокувала скликання панелі. У разі повторної заявки рішення про скликання групи експертів приймається автоматично.

Президент РФ Володимир Путін на початку липня 2016 року вніс зміни до указу від 1 січня 2016 року N1 "Про заходи щодо гарантування економічної безпеки і національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію республіки Казахстан через територію Російської Федерації". Згідно зі змінами, правила ввезення вантажів з території України через Росію поширюються не лише на Казахстан, а й на Киргизію.

Указ президента РФ від 1 січня 2016 встановлював, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються лише з території Білорусі "за умови застосування до вантажних приміщень (відсіків) транспортних засобів та залізничного рухомого складу, приміщень , ємностей та інших місць, в яких перебувають або можуть перебувати товари, засоби ідентифікації (пломб) що зокрема функціонують на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи "ГЛОНАСС", а також за наявності у водіїв транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення, облікових талонів ".

У своїй скарзі до СОТ Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі 2016 року через такі дії РФ у 35,1%, зокрема до Казахстану - на 45,5%.

"Загалом втрати експорту товарів до Казахстану (річні) та Киргизстану (за другу половину року) оцінюються в обсязі близько $ 0,4 млрд, що сформує додаткові втрати ВВП в розмірі 0,3%", - зазначила українська сторона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА