13:23 28.08.2017

МЕРТ відкидає можливість зростання цін на скраплений газ через санкції СБУ щодо деяких імпортерів

2 хв читати
МЕРТ відкидає можливість зростання цін на скраплений газ через санкції СБУ щодо деяких імпортерів

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) сумнівається, що санкції Служби безпеки України (СБУ) стосовно деяких імпортерів скрапленого газу, які дотепер скасовані, стали причиною зростання в країні цін на скраплений газ, повідомив перший заступник глави МЕРТ Максим Нефьодов.

"Санкції на зовнішньоекономічну діяльність, які ми адмініструємо за поданням СБУ, не зупинили діяльність жодного гравця на ринку. Коли виходить наказ про санкції, він набуває чинності через 40 днів - власне, щоб можна було подати апеляцію. В цьому випадку так і відбулося, СБУ змінило подання - і ми скасували наказ до набуття ним чинності", - написав він на своїй сторінці в Facebook в понеділок.

М.Нефьодов також зазначив, що ціни на скраплений газ від початку поточного року падали, через що його запаси підтримувалися на низькому рівні.

Заступник міністра припускає, що різкий стрибок вартості в останні місяці обумовлений виниклим дефіцитом цієї продукції.

"Росіяни поставили на ремонт свої нафтопереробні заводи, а також дали власні експортні ліцензії лише компанії "Роснефть". До того ж, бракує цистерн для швидкої зміни логістики. Тому зараз це дефіцит", - пояснив М.Нефьодов.

При цьому він нагадав, що МЕРТ не має повноважень впливати на ринок скрапленого газу.

Як повідомлялося, перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Державній регуляторній службі, Державній фіскальної службі та Антимонопольному комітету України (АМКУ) вивчити причини подорожчання скрапленого газу на предмет можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Як зазначали в "Консалтинговій групі А-95", з 1 липня до 17 серпня оптові ціни на пропан-бутан зросли на 63% і перевищили позначку 24 тис. грн/тонна. Подорожчання його вдвічі зумовлене гострою нестачею ресурсу, зазначала "А-95".

Раніше, на початку червня, СБУ провела кілька десятків санкціонованих обшуків в офісах 15 компаній і за місцем проживання фігурантів справи про імпорт скрапленого газу, які підозрюються в масштабному ухиленні від оподаткування. СБУ підозрювала, що імпортери акумулювали кошти на офшорних рахунках і частково використовували їх на фінансування бойовиків в окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Пізніше СБУ зняла претензії до вказаних імпортерів скрапленого газу та їхніх контрагентів, а МЕРТ скасував санкції щодо них.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА