17:30 29.08.2017

Держенергоефективності очікує 10-кратного збільшення кількості енергосервісних проектів у бюджетній сфері в 2017 р.

2 хв читати
Держенергоефективності очікує 10-кратного збільшення кількості енергосервісних проектів у бюджетній сфері в 2017 р.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) чекає висновку в 2017 році 200 договорів на термомодернізацію будівель бюджетної сфери за механізмом енергосервісних контрактів (ЕСКО).

"В минулому році запущено перші 20 енергосервісних проектів у різних регіонах України. В цьому році у нас вже буде 200 енергосервісних договорів. І я це бачу з кількості заявок, які обробляються в регіонах", - сказав глава агентства Сергій Савчук на прес-конференції в Києві у вівторок.

За його словами, частина компаній, які почали перші проекти термомодернізації бюджетних установ за механізмом ЕСКО в 2016 році, в цьому році мають намір запустити по два-три подібні проекти.

"Це показник того, що такі проекти окупаються, там є зменшення споживання, оскільки за рахунок цього компанії повертають свої інвестиції. Якби ці інвестиції їм не поверталися в минулому році, в цьому році вони б не взялися за подібні проекти", - додав глава Держенергоефективності.

За даними С.Савчук, обсяг ринку енергосервісної термомодернізації бюджетних установ в Україні становить 70 тис. будівель, глибина такого ринку оцінюється в EUR8 млрд.

За його словами, на сьогодні Держенергоефективності сформувало і вносить відповідні зміни в базу потенційних об'єктів енергосервісу бюджетної сфери: зараз там понад 11,5 тис. об'єктів, серед яких - школи, лікарні, дитсадки. Будь-який інвестор може зайти на сайт відомства і використовувати базу для підрахунку економічної вигоди від утеплення того чи іншого об'єкта, запевнив він.

Глава агентства також нагадав, що в 2017 році удосконалено механізм енергосервісу бюджетних установ, законодавчо врегульовано питання закупівлі таких послуг через систему електронних торгів ProZorro, передбачено можливість проведення тендера на енергосервісні послуги відразу для пулу об'єктів, збільшений максимальний термін ЕСКО з 10 до 15 років.

С.Савчук додав, що система закупівель енергосервісних послуг для бюджетних установ через систему ProZorro повинна запрацювати вже в найближчому часі, можливо, у вересні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА