18:27 29.08.2017

Кабмін України обговорює модель роботи Експортно-кредитного агентства з МВФ

2 хв читати
Кабмін України обговорює модель роботи Експортно-кредитного агентства з МВФ

Модель роботи Експортно-кредитного агентства (ЕКА) є предметом обговорення з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час спеціальної наради в Кабінеті міністрів.

За його словами, окрема увага приділяється управлінню фіскальними ризиками, які можуть виникати в роботі агентства, і створення структури ЕКА, повідомляє урядовий портал.

"Є закон, який ми повинні виконувати. Ми не виключаємо змін до законодавства, які покращать умови роботи цього агентства", - цитує прес-служба главу уряду.

Питання - в площині формування статутного капіталу ЕКА, визначенні моделі його роботи, зокрема у сфері співпраці з державними банками, зазначено в повідомленні. Спочатку статутний капітал буде формуватися за рахунок держбюджету і він повинен бути закладений в проект держбюджету на 2018 рік. Далі мова може йти про проекти міжнародної технічної допомоги.

Раніше Міністерство економічного розвитку і торгівлі планувало передбачити в бюджеті 345 млн грн на створення ЕКА.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 28 грудня 2016 року підписав закон "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту", який передбачає створення в Україні ЕКА.

Відповідно до закону, до сфери діяльності агентства входить підтримка експорту робіт, послуг українського походження, а також низки товарних груп переробної промисловості. Зокрема, основні завдання ЕКА полягають у захисті українських експортерів від ризику неплатежів та фінансових втрат, пов'язаних з виконанням зовнішньоекономічних договорів, шляхом страхування, перестрахування і гарантування.

Відповідно до закону, ЕКА створюється у формі публічного акціонерного товариства. Засновником та акціонером, якому належить не менше 50% статутного капіталу +1 акція, є держава в особі Кабміну.

Однак у законі про держбюджет на 2017 рік був відсутній окремий рядок про фінансування ЕКА. Проти створення Експортно-кредитного агентства заперечував Національний банк, вказуючи на відсутність позитивного досвіду роботи таких інститутів у сусідніх країнах і на наявність у країні спеціалізованого Укрексімбанку.

Раніше заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська зазначала, що основною проблемою для створення повноцінного ЕКА є відсутність достатніх коштів у держави і необхідність дотримуватися вимога МВФ про скорочення держвидатків. Тому вона передбачала, що на початковому етапі агентство надаватиме послуги зі страхування, андеррайтингу та перестраховки. Потім може бути перетворено на експортно-кредитне. Повноцінне ЕКА може бути створено після макроекономічної стабілізації та закінчення програми співпраці України з МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА