19:37 29.08.2017

Запуск ринку землі можливий лише після усунення корупційних схем, завершення формування земкадастру

2 хв читати
Запуск ринку землі можливий лише після усунення корупційних схем, завершення формування земкадастру

Земельну реформу необхідно проводити тільки після завершення формування земельного кадастру та ліквідації корупційних схем, вважають в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).

"В Україні необхідно завершити земельний кадастр, чітко окреслити межі населених пунктів, відокремити землю по виду призначення, а також подбати про захист її родючості", - йдеться в прес-релізі УСПП у вівторок.

Згідно з повідомленням, перед запуском ринку землі потрібно прибрати всі корупційні схеми і посилити права землевласників.

"Потрібен не тільки моніторинг і обмін даними про стан справ, хоча це, звичайно, буде кроком вперед. Перш за все, необхідно виписати законодавчо і ввести всебічний контроль ефективності використання земель за показниками родючості, неприпустимо застосування корупційних схем в питаннях її продажу або оренди", - цитується в повідомленні голова УСПП Анатолій Кінах.

Компанії-члени УСПП очікують від уряду конструктивне рішення і грамотну організацію перехідного періоду до повноцінного запуску ринку землі. Протягом перехідного періоду повинні бути вирішені всі проблемні питання, завершено формування кадастру, здійснюватися збір і систематизація даних, які повинні бути у відкритому доступі.

Як повідомлялося з посиланням на першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка, законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення може бути розглянутий Верховною Радою в жовтні 2017 року.

У червні уряд затвердив Стратегію удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними.

Зазначений документ вводить обов'язковий контроль збереження якісних показників держземель через розробку агрохімічних паспортів і регулярну актуалізацію їх даних.

В Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент кілька разів продовжував його дію.

Однак земельна реформа є важливою умовою програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА