19:59 29.08.2017

ДФС відштовхується від листа НБУ 2014 р. щодо визначення статусу Bitcoin

2 хв читати
ДФС відштовхується від листа НБУ 2014 р. щодо визначення статусу Bitcoin

Державна фіскальна служба (ДФС) в питанні про статус так званої криптовалюти Bitcoin відштовхується від роз'яснення Національного банку (НБУ), датованим 2014 роком.

"Роз'яснення щодо правомірності використання в Україні "віртуальної валюти/криптовалюти" надано Національним банком України від 10 листопада 2014 року, за яким Національний банк розглядає "віртуальну валюту/криптовалюту "Bitcoin" як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальної вартістю і не може використовуватися фізичними і юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки суперечить нормам українського законодавства", - йдеться у відповіді ДФС на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

У відомстві також нагадують, що НБУ рекомендує користуватися послугами тільки тих платіжних систем і систем розрахунків, які внесені до відповідного реєстру та учасників цих систем, і операторів послуг платіжної інфраструктури.

На питання про оподаткування однієї з самої популярних альтернатив традиційним валют Bitcoin, зокрема, задекларованих народними депутатами, ДФС не дала відповіді.

Як повідомлялося, Служба безпеки України також заявляла, що керується цим листом НБУ у визначенні правомірності статусу Bitcoin в Україні.

Bitcoin не має єдиного емісійного центру, однак його емісія обмежена: теоретично кожен власник потужного комп'ютера може "добути" біткойни шляхом використання обчислювальних потужностей, однак загальна кількість грошей в обігу обмежена - зараз близько 12 млн монет. Біткойни можуть використовуватися для електронної оплати товарів у продавців, готових їх приймати, і їх можна обмінювати на звичайні гроші.

У 2014 році Нацбанк заявив, що Bitcoin не можна використовувати на території України як засіб платежу, однак юристи називають це роз'яснення застарілим.

Водночас член Ради Національного банку Тимофій Мілованов заявляв, що операції з Bitcoin загрожують податковими ризиками.

НБУ почав діалог з Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а також з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг для вироблення спільної позиції щодо правового статусу Bitcoin і його врегулювання.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА