12:12 31.08.2017

Порошенко ввів в дію рішення РНБО з кібербезпеки

2 хв читати
Порошенко ввів в дію рішення РНБО з кібербезпеки

Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня, який стосується виконання рішення РНБО від 29 грудня 2016 року "Про загрози кібербезпеки держави та невідкладні заходи щодо їх нейтралізації".

Відповідний указ від 30 серпня опубліковано на сайті глави держави у четвер, 31 серпня. Документ набуває чинності з дня опублікування.

Згідно з указом, уряд в 3-місячний термін має врегулювати питання заборони державним органам, підприємствам, установам і організаціям державної форми власності закуповувати послуги (укладати договори) з доступу до мережі Інтернет у операторів (провайдерів) телекомунікацій, у яких відсутні документи про підтвердження відповідності системи захисту інформації встановленим вимогам у сфері захисту інформації.

Кабінету Міністрів належить ввести в установленому порядку в рамках розвитку державно-приватного партнерства механізм залучення фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до виконання завдань кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів.

Крім того, уряд за участю Служби безпеки України повинні підготувати та подати на розгляд парламенту законопроект про розмежування кримінальної відповідальності за злочини в сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку, вчинені щодо державних та інших інформаційних ресурсів, об'єктів критичної інформаційної інфраструктури та інших об'єктів, а також про відповідне розмежування підслідності.

Адміністрація Держспецзв'язку разом з Національною поліцією України повинні докласти додаткових зусиль для співпраці із зарубіжними партнерами з протидії кібератакам на критичну інформаційну інфраструктуру, проведення розслідувань таких кібератак, встановлення причин і умов, що сприяли їх вчиненню, а також залучення міжнародної технічної допомоги для забезпечення кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів , об'єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Протягом 2017 року Кабмін зобов'язаний забезпечити фінансування витрат на проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформаційних ресурсів; вжити заходів щодо створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України і забезпечення його функціонування; забезпечити виконання державними органами законодавства в сфері технічного захисту інформації, а також оперативно реагувати на виявлені порушення.

Крім цього, Національному банку України за участю адміністрації Держспецзв'язку та СБУ рекомендовано невідкладно вжити заходів, спрямованих на удосконалення кіберзахисту системно важливих банків України.

РНБО, розглянувши комплекс проблем у сфері забезпечення кібербезпеки, пов'язаних з наслідками скоєних останнім часом масованих кібератак на державні електронні інформаційні ресурси і об'єкти критичної інфраструктури, доручив Кабміну опрацювати питання визначення Держспецзв'язку органом, відповідальним за збереження резервних копій інформації та відомостей державних електронних інформресурсів, а також щодо встановлення порядку передачі, зберігання і доступу до цих копій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА