14:50 31.08.2017

НАЗК схвалило висновок до законопроекту про скасування декларування для антикорупційних організацій

2 хв читати
НАЗК схвалило висновок до законопроекту про скасування декларування для антикорупційних організацій

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) на своєму засіданні схвалило висновок до проекту закону, яким, зокрема, пропонується скасувати декларування антикорупційних громадських організацій.

Як повідомляється на офіційному сайті Агентства, йдеться про законопроект №6674 від 10 липня 2017 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги".

НАЗК, зокрема, підтримує запропоновані зміни щодо виключення обов'язку подавати декларацію для громадських активістів, осіб, які отримують кошти і майно в рамках реалізації в Україні антикорупційних програм або проектів.

НАЗК не підтримує зазначений законопроект щодо встановлення обов'язку громадських об'єднань у визначених законом випадках оголошувати річний фінансовий звіт про діяльність. У висновку агентства наголошується, що впровадження таких механізмів містить ознаки такого корупційного фактору, як безпідставне створення надмірних обтяжень для громадських об'єднань і фізичних осіб-підприємців, і є дискримінаційним, оскільки до інших юридичних осіб публічного і приватного права такі вимоги не висуваються.

Крім того, НАЗК висловило зауваження до запропонованих положень про скасування обмеження по вартості подарунків, отриманих за межами України особами-нерезидентами, які входять до складу наглядової ради державного банку, державного, комунального підприємства тощо, а також нерозповсюдження на цю категорію осіб вимоги щодо передачі в управління належних їм корпоративних прав.

Рішення ухвалено відповідно до ч.1 ст.8 закону "Про запобігання корупції", рішення НАЗК від 13.10.2016 №81 "Про підготовку висновків НАЗК про проекти законодавчих актів, поданих на розгляд Кабінету міністрів України або Верховної Ради України".

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня 268 голосами схвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців рядового, сержантського, старшинського складів, молодшого офіцерського складу від обов'язку подавати е-декларації, а також зобов'язала їх подавати "антикорупціонерів" (керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Президент України Петро Порошенко 10 липня внесла в парламент пакет законопроектів щодо обмеження е-декларування для антикорупційних громадських організацій. Як повідомила прес-служба глави держави, мова йде про проекти законів "Про внесення змін до Податкового кодексу" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА