16:14 31.08.2017

Слухання за позовом Татарстану до України щодо "Укртатнафти" в Гаазі очікуються в березні 2018 р.

2 хв читати
Слухання за позовом Татарстану до України щодо "Укртатнафти" в Гаазі очікуються в березні 2018 р.

Слухання в Гаазі (Нідерланди) за позовом Республіки Татарстан та його міністерства земельних ресурсів та майнових відносин до України щодо ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) очікуються в березні 2018 року.

Про це йдеться у тендерній документації Міністерства юстиції України, яке 30 серпня уклало договір з Winston&Strawn LLP (Франція) на суму $875 тис. для надання послуг юридичного консультування та представництва.

Татарстанська сторона вважає, що Україна порушила міжурядову угоду між країнами про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року через нібито незаконне поновлення на посаді голови правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка і незаконних рішень українських судів про позбавлення міністерства його пакета акцій в товаристві.

Станом на кінець серпня 2017 року здійснюється обмін письмовими поясненнями сторін.

Як повідомлялося, "Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належало структурам, наближеним до ВАТ "Татнефть", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафті". Однак у результаті судових розглядів частку татарстанських акціонерів у НПЗ було практично обнулено, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, наближенні до групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського.

У 2008 році арбітражний розгляд проти України відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо "Укртатнафти" розпочала "Татнефть".

У 2014 році арбітраж виніс рішення на користь "Татнефти" і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа для скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не мав компетенції для розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості. Апеляційний суд Парижа наприкінці 2016 року залишила в силі два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити ПАТ "Татнефть" $112 млн, а також відсотки.

При цьому "Татнефть" звернулася із заявами про визнання та виконання арбітражного рішення до судів США (округ Колумбія), Великобританії (Лондон) і РФ (Москва).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА