17:54 01.09.2017

НБУ має намір розпочати розміщення тримісячних депозитних сертифікатів

2 хв читати
НБУ має намір розпочати розміщення тримісячних депозитних сертифікатів

Національний банк України (НБУ) з 13 вересня має намір розпочати розміщення тримісячних депозитних сертифікатів, повідомив НБУ на веб-сайті.

Згідно з повідомленням, розміщення цих депозитних сертифікатів відбуватиметься один раз на тиждень, у середу, на процентному тендері за принципом єдиної ціни.

При цьому з 11 вересня НБУ припиняє щоденне розміщення депозитних сертифікатів на 14 днів. Водночас, їх розміщення відбуватиметься двічі на тиждень, у вівторок і четвер.

Як повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, слова якого наведено в повідомленні регулятора, оскільки наразі Міністерство фінансів не здійснює розміщення тримісячних ОВДП, а терміни угод на міжбанківському кредитному ринку зазвичай не перевищують два тижні, формування гривневої кривої прибутковості від місяця до трьох не відбувається, що ускладнює процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. Розміщення тримісячних депозитних сертифікатів має виправити таку ситуацію, сприяти формуванню кривої прибутковості і підвищити ефективність трансмісійного механізму монетарної політики НБУ.

"Ми сподіваємося, що ці сертифікати будуть активно торгуватися на вторинному ринку, що пожвавить його і збільшить його ліквідність", - сказав С.Пономаренко.

За оцінкою НБУ, поява тримісячних депозитних сертифікатів не призведе до збільшення обсягів випущених депозитних сертифікатів і не створить перешкод для відновлення кредитування. Наразі на депозитні сертифікати припадає менше 3% банківських активів, і, отже, банки мають достатньо ресурсів для пожвавлення кредитування.

Як зазначається в повідомленні, заплановано, що погашення "довгих" депозитних сертифікатів, випущених протягом чотирьох тижнів, відбуватиметься одночасно, в один день. Для цього з кожним наступним тижнем розміщення сертифіката протягом одного і того ж чотиритижневого періоду, термін сертифіката буде скорочуватися на сім днів. Так, наприклад, якщо в перший тиждень періоду термін розміщених тримісячних депозитних сертифікатів становив 91 день, то на наступному тижні він становитиме 91 "мінус" сім днів, а через тиждень - 91 "мінус" 14 днів, в останній тиждень - 91 "мінус" 21 день.

Як наголошується в повідомленні, зміни в операційному дизайні монетарної політики нададуть НБУ можливість краще впливати на рівень інфляції. Як зазначив директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, на слова якого посилається прес-служба регулятора, пріоритетною метою для НБУ залишається низька і стабільна інфляція. "У середньостроковій перспективі ми маємо досягти інфляції на рівні 5% + / - 1 п.п. Досягнення цієї мети відбувається поступово", - зазначив С.Ніколайчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА