20:35 04.09.2017

Прокуратура вимагає від 8 до 15 років позбавлення волі для обвинувачених у справі про події 2 травня в Одесі

3 хв читати
Прокуратура вимагає від 8 до 15 років позбавлення волі для обвинувачених у справі про події 2 травня в Одесі

Прокуратура вимагає присудити обвинуваченим у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі) покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 15 років.

Зокрема, присутня на засіданні в понеділок прокурор Ірина Купріна зажадала призначити 12-ти обвинуваченим, що знаходяться нині не під вартою, 8 і 9 років позбавлення волі, ще для двох - 10 років. Для чотирьох з п'яти обвинувачених, що знаходяться під вартою, в т.ч. для громадян Росії Євгена Мефьодова та Максима Сакауова - 12 років і 15 років для Сергія Долженкова, якого держзвинувачення вважає організатором масових заворушень.

У свою чергу обвинувачені свою провину не визнали і закликали суд об'єктивно і всебічно підійти до оцінки наявних доказів.

Судові дебати в понеділок не завершилися і продовжаться у вівторок.

Як повідомлялося, в судовому розслідуванні справи про події 2 травня 2014 року (у частині подій на Грецькій площі) в Одесі виникла чергова криза, тому що останні два засідання сторона звинувачення, на думку суду, всіляко перешкоджала судового розслідування справи. Суд навіть прийняв два визначення, в яких повідомив президенту України, уповноваженому з прав людини Верховної Ради, генерального прокурора України та прокурора Одеської області про неналежне виконання обов'язків стороною обвинувачення.

У свою чергу, обвинувачені у справі, які до сих пір залишаються під вартою, в тому числі двоє громадян Росії і троє громадян України, заявили про намір почати сухе голодування і продовжувати її до тих пір, поки не почнуться судові дебати.

Головний редактор одеського сайту "Думська" Олег Константинов, який є потерпілим у цій справі, вважає, що справа йде до виправдувального вироку через халатне ставлення прокуратури до своїх обов'язків.

Як повідомлялося, 29 серпня прокуратура Одеської області заявила відвід суддям Іллічівського міського суду (Чорноморськ Одеської області), які розглядають справу про події 2 травня 2014 року (у частині подій на Грецькій площі) в Одесі. У заяві прес-служби прокуратури області зазначалося, що приводом для відводу стала низка "грубих порушень під час судового розгляду, які в подальшому стануть безумовною підставою для скасування судом вищої інстанції будь-якого вироку в кримінальному провадженні".

"Зокрема, суд задовольнив клопотання сторони захисту про відвід прокурора, не тільки вийшовши за межі своїх повноважень, а й за відсутності учасників судового провадження. Крім того, суддями порушений принцип змагальності сторін, свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, що свідчить про упередженість суду", - додали в прокуратурі області.

15 травня 2017 року Колегія суддів Малиновського районного суду Одеси, що розглядала справу про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі), задовольнила клопотання одного з адвокатів підсудних про відвід суддів. Після цього справу було направлено до Апеляційного суду Одеської області для визначення місця проведення судових засідань.

Київський і Суворовський районний суди Одеси, які раніше не були задіяні в розгляді справи, не змогли з різних причин (відпустки, хвороби суддів і т.п.) сформувати колегії і прийняти справу до розгляду. В результаті було прийнято рішення передати справу до Чорноморська (колишній Іллічівськ), де вона продовжує розглядатися нині.

На думку центру правового моніторингу "Гідність", якщо колегія суддів Іллічівського суду прийме рішення про свій відвід, в судах Одеської області буде вже дуже складно сформувати необхідну колегію, і справу доведеться передавати в іншу область.

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинуло 48 чоловік і більше 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА