20:11 05.09.2017

АМКУ до початку жовтня ухвалить рішення про відкриття справи щодо ринку курячого м'яса

2 хв читати
АМКУ до початку жовтня ухвалить рішення про відкриття справи щодо ринку курячого м'яса

Антимонопольний комітет України (АМКУ) представить результати дослідження щодо підвищення цін на ринку курячого м'яса та наявності ознак порушень і визначиться з питання відкриття справи до початку жовтня 2017 року.

"Метою нашого дослідження поки що є аналіз обґрунтованості впливу зовнішніх чинників на зростання ціни на курятину для українських споживачів. Ми продовжуємо наше дослідження, і якщо буде підтверджено наявність ознак порушення, зловживання монопольним становищем або антиконкурентних погоджених дій - буде порушено відповідну справу. Оскільки це питання є пріоритетним для нас, то наявність ознак порушення постараємося з'ясувати протягом вересня - на початку жовтня", - повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв під час робочої зустрічі щодо цінової ситуації на ринку курячого м'яса.

За словами директора департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики і рітейлу АМКУ Ігоря Кустовського, відомство 7 липня 2016 року розпочало дослідження ринку курячого м'яса.

"Торік ми розпочали це дослідження. На цей момент ми маємо на ринку понад 20 виробників, серед них - два найбільші: МХП і "Агромарс". Найбільший виробник МХП має частку понад 40% у виробництві курячого м'яса, таким чином, ринок має ознаки монопольного. Наразі ми розглядаємо, чи є ознаки порушення, щоб розуміти, треба відкривати справу чи ні. Так, ми бачимо, що ознаки монопольного становища є, чи є зловживання монопольним становищем - ми досліджуємо", - зазначив він.

І.Кустовський повідомив, що результати проміжного дослідження засвідчили зв'язок зростання цін на ринку курячого м'яса з ринком свинини, де від початку року наявні проблеми з придбанням для торговельних мереж м'яса з огляду на африканську чуму свиней.

Крім того, на ринок курячого м'яса впливає зростання цін на зернові культури, які становлять суттєву частку в собівартості, та збільшення експортних постачань.

"Суттєво вплинув на ринок і змінив його структуру такий чинник, як зростання експорту курячого м'яса цього року порівняно з минулим роком. За перші п'ять місяців експорт збільшився на 54% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це суттєве збільшення, яке могло вплинути на пропозицію курячого м'яса і спричинити подорожчання кінцевої продукції для споживачів", - зазначив директор департаменту.

Керівник відділу роботи з інвесторами та ЗМІ агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" Анастасія Соботюк повідомила, що зростання собівартості від початку року на м'ясо птиці в агрохолдингу становило близько 20%.

"У 2016 році ціни практично не зростали, потім у 2017 році розпочинається зростання цін. За перше півріччя зростання цін становило близько 5%. З червня ми почали підвищувати ціни, і від початку року по кінець серпня ціни зросли на 17%", - зазначила вона.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА