15:49 06.09.2017

Україна з 1 січня 2018 року знизить портові збори в межах 20%

2 хв читати
Україна з 1 січня 2018 року знизить портові збори в межах 20%

Уряд України схвалив зниження норми відрахування чистого прибутку держпідприємства "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) з 2018 року з 75% до 50%, що дасть змогу з 1 січня 2018 року знизити в межах 20% ставки корабельного, канального, маякового, санітарного, якірного, причального та адміністративного портових зборів.

"Наші порти - дорогі, і бізнес постійно ставить питання про зниження плати. І ми зменшуємо збори, щоб зробити порти більш конкурентними", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи ухвалену на засіданні Кабінету Міністрів у середу відповідну постанову.

Згідно з нею, Мінінфраструктури спільно з Мінекономрозвитку, Державною регуляторною службою та Мін’юстом мають у двомісячний термін вжити заходів щодо зниження зазначених зборів.

У пояснювальній записці до проекту постанови зазначено, що портові збори становлять близько 68% чистого доходу АМПУ, тому підвищення урядом норми відрахування чистого прибутку держпідприємств наприкінці 2015 року з 30% до 75% унеможливило зниження тарифів.

Передбачається також, що зниження нормативу відрахування прибутку до 50% дасть змогу АМПУ збільшити обсяги інвестицій в інфраструктуру. У квітні 2017 р. начальник відділу стратегічного планування і розвитку АМПУ Володимир Шемаєв оцінював можливість додаткових інвестицій підприємства у зв'язку зі зниженням норми відрахування чистого прибутку до 50% у 800 млн грн.

Водночас міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що лише напередодні побачив проект рішення, тому просив час на його доопрацювання, однак прем'єр дав лише добу.

Передбачається, що про нові позитивні рішення уряду у морській галузі В.Гройсман заявить під час свого візиту до Одеси 8 вересня, де він візьме участь у Міжнародній транспортній конференції високого рівня "Інтегровані транспортні коридори Європа-Азія".

Як повідомлялося, ще у квітні 2016 року Мінінфраструктури заявляло про спільне з Європейською бізнес асоціацією розроблення методики розрахунку портових зборів, яка підвищить конкурентоспроможність українських портів і їхню привабливість серед вантажовласників.

У липні цього року стало відомо, що АМПУ спільно з ДП "Науково-дослідний проектно-конструкторський інститут морського флоту України" завершили доопрацювання проекту методики розрахунку ставок портових зборів. Документ направлено до галузевого міністерства.

Глава Мінінфраструктури Володимир Омелян минулого тижня повідомив, що документ буде презентований восени поточного року, а голова АМПУ уточнив, що якщо буде погоджено зниження норми відрахування прибутку з 75% до 50%, то це відповідатиме скороченню зборів на 15%.

Чистий прибуток АМПУ в січні-червні 2017 р. становив 1 млрд 828,74 млн грн, що на 7,5% нижче за показник за аналогічний період 2016 р. Його виручка зросла на 8,6% - до 3 млрд 853,34 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА