20:43 06.09.2017

Позицію Києва щодо миротворців ООН в ОРДЛО передано генсеку і голові Радбезу ООН

3 хв читати
Позицію Києва щодо миротворців ООН в ОРДЛО передано генсеку і голові Радбезу ООН

Постійне представництво України в Організації Об'єднаних Націй передало генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу і голові Ради безпеки Організації позицію України щодо миротворчої місії ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

"Довели до відома генерального секретаря і голови Ради безпеки ООН позицію України щодо миротворчої місії ООН в ОРДЛО", - йдеться в повідомленні постійного представника України в ООН, оприлюдненому в середу ввечері в акаунті в соцмережі Твіттер.

Як повідомлялося, 5 вересня президент РФ Володимир Путін висловив думку, що наявність миротворців ООН на Донбасі пішла б на користь вирішення конфлікту на сході України, і доручив МЗС РФ внести відповідний проект резолюції на розгляд РБ ООН. "... ці сили повинні знаходитися в зв'язку з цим на лінії розмежування і ні на яких інших територіях ... вирішення цього питання має відбутися не інакше, як після розведення сторін і відведення важкої техніки, і це не може бути вирішено без прямого контакту з представниками самопроголошених республік, ДНР і ЛНР", - сказав В.Путін.

В той же день в МЗС України повідомили, що взяли до уваги заяву президента РФ Володимира Путіна про можливість розміщення миротворців ООН на Донбасі і вважають, що розгортання миротворчої операції ООН може сприяти відновленню миру і безпеки на Сході України.

"Оприлюднена ЗМІ інформація про заяву президента РФ свідчить про чергову спробу Росії як сторони конфлікту уявити агресію внутрішньо українським конфліктом і спотворити саму ідею і цілі введення миротворчої операції, яка не служитиме досягненню головної мети - встановлення стійкого миру на Донбасі і відновлення територіальної цілісності України. У той же час, Україна як послідовний прихильник ініціативи розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі, готова опрацьовувати це питання", - йдеться в оприлюдненому у вівторок коментарі МЗС України.

У зв'язку з цим, йдеться в коментарі, постійному представництву України в Нью-Йорку "дано доручення провести відповідні консультації з делегаціями в РБ ООН".

"Метою такої операції повинно стати забезпечення міцного миру в окремих районах Донецької та Луганської областей України на основі Мінських домовленостей і з дотриманням основних принципів і норм Статуту ООН з посиленням присутності СММ ОБСЄ. З тих пір Росія як держава-агресор постійно саботувала пропозиції України, відмовляючись розглядати наше звернення до РБ ООН і навіть стверджуючи, як це було в червні 2016 року, що Україна не зверталася до СБ", - нагадали в МЗС України.

Також Міністерство закордонних справ України заявило про неприйнятність переговорів офіційного Києва з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) щодо введення миротворчої місії ООН на Донбасі, а також про присутність громадян Росії в миротворчому контингенті.

"Не може бути мови про отримання згоди на проведення ОПМ від незаконних збройних формувань, що діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку РФ", - сказано в коментарі МЗС України у зв'язку з інформацією ЗМІ про останні заяви керівництва РФ про можливість розміщення миротворців ООН на Донбасі.

У коментарі наголошується, що оприлюднена ЗМІ інформація щодо заяви президента РФ свідчить про чергову спробу Росії як сторони конфлікту уявити агресію внутрішньо українським конфліктом і спотворити саму ідею і мету введення миротворчої операції, що не служитиме досягненню головної мети - встановлення стійкого миру на Донбасі і відновленню територіальної цілісності України.

"У разі прийняття рішення про введення операції з підтримання миру (ОПМ), не може бути й мови про присутність військового чи іншого персоналу країни-агресора на території України під виглядом миротворців, оскільки це буде суперечити базовим принципам миротворчої діяльності ООН", - сказано в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що неухильне дотримання російською стороною стійкого і повного режиму припинення вогню, оголошеного в кінці серпня в зв'язку з початком навчального року, має створити сприятливий грунт для початку діалогу з метою розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА