20:15 07.09.2017

Прокуратура подала позов про повернення Києву пакетів акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу"

4 хв читати
Прокуратура подала позов про повернення Києву пакетів акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу"

Прокуратура Києва 4 вересня подала позов до Господарського суду столиці про повернення місту 12,7% акцій "Київенерго", 61% - "Київгазу" і 67% - "Київводоканалу", які раніше належали місту і понад 10 років тому були передані в статутний капітал "Київенергохолдингу".

"Прокуратурою Києва в інтересах держави подано до Господарського суду Києва позов про повернення територіальній громаді столиці належних їй пакетів акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу" вартістю понад 1 млрд грн", - сказав прокурор Києва Роман Говда на прес-конференції в Києві в четвер

Він нагадав, що 12,7% акцій "Київенерго" згодом були передані зі статутного капіталу "Київенергохолдингу" третім юрособам. На сьогодні вони перебувають у власності "ДТЕК Енерго".

За його словами, енергохолдинг "ДТЕК" у цьому позові є добросовісним набувачем акцій, оскільки з моменту їх відчуження минуло сім років, ДТЕК їх сконцентрував тільки в 2014 році.

Р.Говда зазначив, що суд повинен в найближчі дні призначити дату розгляду позову, при цьому прокуратура проситиме заарештувати акції компаній (забезпечувальний захід).

Прокурор також уточнив, що посадові особи КМДА, які цьому сприяли, були визнані винними за окремою кримінальною справою, але перебувають на волі після закінчення 10-річного терміну її давності.

"Ми істребуем це майно і в подальшому вони (" ДТЕК "- ІФ) можуть звернутися з відповідними позовами до тих людей або юрособам, у яких вони набували, щоб відбувся зворотний процес витребування грошей і всього іншого, тобто відбулася реституція", - сказав він.

Прокурор також уточнив, що один з колишніх заступників мера Києва і екс-голова правління "Київенергохолдингу" Юрій Бондар, які сприяли відчуженню акцій, були судами визнані винними у кримінальній справі, але вже перебувають на волі через закінчення 10-річного терміну її давності.

За його словами, Ю.Бондар в 2007 році без погодження з наглядовою радою і зборами акціонерів перевищив свої повноваження, передавши 12,7% пакет акцій "Київенерго" до статутного капіталу іншої приватної структури з його подальшим відчуженням.

"Кримінальні провадження закінчені в травні-червні, суди ухвалили рішення протягом липня-серпня. Суд ухвалив рішення, не орієнтоване на реабілітацію, тобто з визнанням провини, і звільнив зазначених осіб від кримінальної відповідальності через закінчення термінів притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки з моменту вчинення злочину минуло понад 10 років", - пояснив Р.Говда.

Прокурор Києва також нагадав про прецедент, коли за позовами столичної прокуратури незаконно відчужені акції "Київміськбуду", 80% акцій якого належить міській громаді, були повернуті законному власнику.

Як повідомлялося, Київська міська рада в червні 2004 року ухвалила рішення про створення "Київенергохолдингу" разом з кіпрськими компаніями Densec Limited і Zarova Limited у вигляді ЗАТ, а Антимонопольний комітет України (АМКУ) видав відповідний дозвіл в листопаді 2004 року.

"Київенергохолдингу" були передані 67% акцій "Київводоканалу", 60% акцій "Київгазу" і 12,73% акцій "Київенерго", а Zarova і Densec внесли до СК товариства 147,132 млн грн грошовими коштами, отримавши відповідно 19% і 20% ЗАТ.

У серпні 2007 року Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку при Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України з посиланням на дані хранителя цінних паперів "Київенерго" оприлюднило інформацію, що на початку червня 2007 року Trelodia Investments Limited (Кіпр) стала власником 13 млн 798 тис. 441 акції "Київенерго", що становить 12,73% статутного капіталу енергокомпанії.

Вже у вересні 2007 року ДКЦПФР оприлюднила інформацію про те, що пакет акцій одного з міноритарних акціонерів "Київенерго" - компанії Fluminea Limited (Кіпр) - був збільшений з 3 млн 233,072 тис. до 17 млн 31,513 тис. акцій, тобто на 13 млн 798,441 тис. акцій (12,73% УК "Київенерго").

У наступні роки пакет 12,73% "Київенерго" вже ніде окремо не фігурував, а акціонерами компанії, крім держави (50% +1 акція), були різні офшорні структури з сумарними частками трохи більше 40%.

У 2010 році про концентрацію 6,1% акцій "Київенерго" заявив "ДТЕК", який до кінця 2010 року збільшив свою частку в компанії до 32,6% акцій, а на третій квартал 2011 року вже вказав на свою присутність у "Київенерго" в 40%. У грудні 2011 року "ДТЕК" через приватизаційний конкурс купив 25% акцій столичної енергокомпанії. На перший квартал 2012 року його частка була зафіксована на рівні 72,3%. Після докупівлі в держави ще 25% акцій "Київенерго" наприкінці серпня 2017 року "ДТЕК" став контролювати 97,4% акцій компанії.

Станом на початок 2017 року 61% акцій "Київенергохолдингу", як і раніше, належать київській громаді, ще 24,98% володіє Artio global investors ltd (Велика Британія), 14,02% - Densec Limited (Кіпр).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, є загиблий

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА