15:21 08.09.2017

Новий Нацперелік основних лікарських засобів потребує перегляду - Лутковська

2 хв читати
Новий Нацперелік основних лікарських засобів потребує перегляду - Лутковська

Новий національний перелік основних лікарських засобів необхідно переглянути з метою забезпечення конституційного права громадян на охорону здоров'я, вважає уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Згідно з поданням, направленим нею прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, набуття чинності Національним переліком основних лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів №180, позбавляє пацієнтів, які перебувають на амбулаторному лікуванні, права безоплатно або на пільгових умовах отримувати за рецептом лікарів більш ніж 500 життєво необхідних препаратів.

"У такій ситуації опинилися пацієнти, які мають онкологічні, соціально небезпечні, гематологічні, орфанні (рідкісні), ендокринні, системні, інфекційні, психічні, серцево-судинні захворювання; пацієнти, які перенесли трансплантацію, та особи, які потребують гемодіалізу", - йдеться в документі.

За словами В.Лутковської, з ухваленням зазначеної постанови ці пацієнти можуть залишитися без необхідних їм лікарських коштів, що може викликати ускладнення, а в деяких випадках летальний кінець.

Як повідомлялося, Кабмін 16 березня ухвалив постанову №180, якою затвердив новий Національний перелік основних лікарських засобів, а також низку змін до нормативно-правових актів, відповідно до яких лікарі державних або місцевих медичних закладів можуть виписувати пацієнтам, які перебувають на амбулаторному лікуванні та отримують ліки безоплатно або на пільгових умовах, рецепти на препарати виключно з Нацпереліку, який нині містить удвічі менше МНН, ніж попередній.

Крім того, медичні заклади, які частково або повністю фінансуються за кошти державного або місцевого бюджетів, також мають закуповувати лікарські засоби виключно з Національного переліку.

Низка громадських організацій вимагала від Мінохорони здоров'я та Кабміну врегулювати ситуацію, за якої пацієнти, що перебувають на амбулаторному лікуванні, позбавлені права отримувати за кошти державного або місцевого бюджетів необхідні їм препарати.

У свою чергу МОЗ запропонувало перенести дату набуття чинності постановою №180 з 1 липня 2017 р. на 1 січня 2018 р. з метою врегулювання цього питання.

23 серпня Кабмін схвалив цю пропозицію, але відповідний наказ наразі не оприлюднено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА