19:53 08.09.2017

НАБУ і САП обшукали "Укрхімтрансаміаку" і затримали в.о. директора

3 хв читати
НАБУ і САП обшукали "Укрхімтрансаміаку" і затримали в.о. директора

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали трьох осіб за підозрою в заволодінні і легалізації понад 40 млн грн коштів держпідприємства "Укрхімтрансаміак", повідомивши їм про підозру.

"Зокрема, виконуючого обов'язки директора ДП "Укрхімтрансаміак" підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем")", - йдеться в повідомленні правоохоронних відомств в п'ятницю.

Згідно з ним, двоє інших підозрюваних - керівники приватних підприємств (ПП), задіяні, за даними детективів, в схемі заволодіння коштами ДП і їх подальшої легалізації.

За версією слідства, протягом 2014 року вказані особи вступили в злочинну змову з метою заволодіння коштами, які призначалися для виконання робіт з технічного переоснащення локальних систем оповіщення населення, що проживає в 2,5-км зоні від української ділянки магістрального аміакопроводу "Тольятті-Одеса" .

Як з'ясували слідчі, які розслідують справу з лютого 2016 року, основна частина коштів була оплачена на умовах передоплати на рахунки підконтрольних підприємств, а потім використана підозрюваними для власних потреб, йдеться в релізі.

"Зараз тривають обшуки в адміністративній будівлі "Укрхімтрансаміак", офісних приміщеннях ПП, приміщеннях підозрюваних, здійснюються інші невідкладні слідчі дії, спрямовані на збір додаткової доказової бази і встановлення інших можливих учасників злочинної схеми", - наголошується в повідомленні.

Згідно з ним, детективи НАБУ і прокурори САП будуть клопотати перед судом про обрання затриманим міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 13,6 млн грн кожному.

За даними на сайті "Укрхімтрансаміаку", в.о. його директора є заступник директора з виробничо-технічних питань Ігор Трегубенко.

Як повідомлялося, 21 червня це держпідприємство вже було заблоковано співробітниками Генпрокуратури і СБУ. Тоді СБУ повідомила, що топ-менеджмент "Укрхімтрансаміаку", призначений за часів екс-президента Януковича, протягом 2012-2016 років привласнив понад 130 млн грн.

"Укрхімтрансаміак" створений постановою уряду України в травні 2001 року шляхом об'єднання Українського державного зовнішньоекономічного підприємства "Укрзовнішхімпром", Придніпровського державного управління "Трансаміак" і Миколаївського державного підприємства "Трансаміак".

"Укрхімтрансаміак" управляє українською частиною аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса. Загальна протяжність аміакопроводу - 2418 км, по території України - 1018 км.

Мінекономрозвитку 1 грудня 2016 року повідомило, що перемогу в конкурсі з відбору керівника ДП "Укрхімтрансаміак" здобув Павло Шебеста, який з травня 2015 року працює менеджером з розвитку бізнесу компанії Block Technical (Швейцарія, надає проектувальні, інжинірингові послуги), а до того працював в Johnson & Johnson, Zentiva International, "Сперко Україна".

Однак на початку лютого Кабінет міністрів тимчасово поклав обов'язки директора "Укрхімтрансаміак" на І.Трегубенко. У Мінекономрозвитку агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що переможець конкурсу не пройшов необхідних перевірок для остаточного призначення.

У першому кварталі 2017 року через тимчасової паузи в транспортуванні російського аміаку виручка компанії впала в 3,2 рази - до 169,1 млн грн, а чистий прибуток - в 5,1 рази, до 31,4 млн грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА