13:32 10.09.2017

Ситник: Без створення антикорупційного суду стане зрозуміло, що антикорупційна та інші реформи зайшли в глухий кут

3 хв читати
Ситник: Без створення антикорупційного суду стане зрозуміло, що антикорупційна та інші реформи зайшли в глухий кут

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що без створення антикорупційного суду українське суспільство та міжнародні партнери зрозуміють, що антикорупційна реформа та інші реформ зашли у глухий кут.

"Створення Вищого антикорупційного суду визначене Конституцією. І дискусії з цього питання бути не може. Просто не прописаний механізм створення цього суду. Передбачається, що у Верховному Суді буде окрема антикорупційна палата, яка виконуватиме функцію останньої інстанції для розгляду цих справ, але при цьому має бути створений окремий незалежний суд для розгляду подів про топ-корупцію в першій та апеляційній інстанціях", - сказав керівник НАБУ в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна" (DT.UA), оприлюдненому в суботу.

Він зазначив, що за ініціативою партії "Блок Петра Порошенка" пропонується створити антикорупційні палати у звичайних судах для розгляду антикорупційних справ, але "це нерозумно і неможливо з низки причин".

"По-перше - логістика. У нас 27 регіонів. І потрібно створити 27 палат в обласних судах. Є близько 450 районних судів. Тобто створювати таку кількість палат - це нереальний за громіздкістю та витратами проект. Тому ми наполягаємо на створенні спеціалізованого суду. Практика роботи спеціалізованих судів у нас досить тривала: адміністративний, господарський", - наголосив він.

По-друге, на думку А.Ситника, багато суддів не готові до розгляду справ, переданих НАБУ і САП. "Уявіть: суддя слухав справи про розбій, грабежі – і раптом прийшли 25 відеокамер центральних каналів, 20 членів парламенту і кричать, що суддя негідник! А тут іще прийшли три чинні міністри, замість виконувати свої прямі службові обов'язки, намагаються взяти на поруки підозрюваного у кримінальній справі. Не всі судді готові до таких процесів", - вважає керівник НАБУ.

За його словами, створення антикорупційного суду - це можливість знайти суддів, які готові будуть слухати такі справи. "А те, що пропонують депутати "БПП" - це обман. Обман, який неможливо організувати з погляду ні юридичного, ні логістичного", - додав А.Ситник.

Що стосується можливих термінів завершення антикорупційної реформи, то, на думку директора НАБУ, якби закон про спеціалізований антикорупційний суд був ухвалений в комплексі із законом "Про НАБУ" - "шанси були б 100%". "Але в нинішніх реаліях, коли Антикорупційне бюро показало, що в Україні можливе притягнення до відповідальності "недоторканних", шанси створити спецсуд зменшуються з кожним днем", - сказав він.

А.Ситник наголосив, що осінь - це період оцінки політичної волі після логічного завершення антикорупційної реформи.

"Без створення суду, який зможе поставити крапки в тих справах, що вже розпочаті й передані до суду, суспільство й міжнародні партнери зрозуміють, що антикорупційна реформа, як і багато інших реформ, зайшла у глухий кут. Адже антикорупційна реформа покликана захистити інші реформи, якщо вони будуть реалізовані. Осінь - це індикатор політичної волі", - сказав він.

Еще по теме

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА