07:41 12.09.2017

Радбез ООН одноголосно прийняла резолюцію про введення додаткових санкцій проти КНДР

2 хв читати
Радбез ООН одноголосно прийняла резолюцію про введення додаткових санкцій проти КНДР

Всі 15 членів Ради Безпеки ООН у понеділок увечері схвалили резолюцію про введення додаткових санкцій відносно Північної Кореї.

"Проект резолюції отримав 15 голосів "за". Проект резолюції приймається одноголосно", - заявив за підсумками голосування голова СБ ООН у вересні, постійний представник Ефіопії при ООН Текеда Алему.

Резолюція передбачає обмеження на закупівлю Пхеньяном нафтопродуктів: йому буде дозволено купувати до 2 млн барелів на рік. Це, як зазначає агентство "Ассошіейтед прес", призведе до зниження імпорту нафтопродуктів на 10%. Обмежується також імпорт сирої нафти на рівні останніх 12 місяців.

Крім того, обмежується імпорт сирої нафти на рівні останніх 12 місяців і вводиться заборона на поставки в КНДР зрідженого природного газу і газового конденсату.

Документ також передбачає повну заборону на експорт з Північної Кореї текстильної продукції, що стане досить чутливим ударом по економіці країни: в 2016 році експорт текстилю приніс економіці КНДР $ 752,5 млн.

Крім цього країнам забороняється видавати нові дозволи на роботу для робітників з Північної Кореї.

Спочатку США наполягали на більш жорсткому варіанті резолюції, але його довелося переглянути після переговорів, зокрема, з представниками Китаю. Так, в першій версії йшлося про тотальне ембарго на нафту і про заморожування активів північнокорейського керівництва за кордоном. Також пропонувалося заморозити активи авіакомпанії Air Koryo, північнокорейських збройних сил і інших структур, пов'язаних з армією і з Трудовою партією Кореї. Після переговорів було вирішено залишити лише санкції відносно ряду партійних і військових структур. Від обмежень, що стосуються самої армії і Air Koryo, довелося відмовитися.

Крім того, у фінальній версії документа відсутня пропозиція США про дозвіл застосування сили для перевірки дев'яти судів північнокорейського флоту, які, за даними Вашингтона, в минулому проводили операції в порушення санкцій РБ ООН.

США і Китай ще в неділю ввечері продовжували обговорення тексту проекту. Колишні санкційні резолюції щодо Північної Кореї Вашингтон і Пекін, який є основним торговим партнером Пхеньяна, обговорювали протягом тижнів, в той час як про плани виступити з нинішнім проектом постпред США Ніки Хейлі заявила лише минулого понеділка.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА