17:22 12.09.2017

Українська прокуратура проводить екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі

3 хв читати
Українська прокуратура проводить екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі

Органи української прокуратури проводять перевірку запиту грузинської сторони про екстрадицію колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської ОДА та лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Після отримання цього запиту (від грузинської сторони на екстрадицію - ІФ) були спрямовані всі матеріали в органи прокуратури для проведення екстрадиційної перевірки. Це попередній етап. Якщо вона (перевірка - ІФ) буде завершена з позитивним висновком, то буде можливість ухвалювати подальші процедурні рішення відповідно до закону", - сказав П.Петренко на брифінгу у вівторок в Києві, відповідаючи на питання журналістів про те, якими будуть дії Мін'юсту стосовно запиту про екстрадицію.

"На сьогодні матеріали передані Міністерством юстиції до органів прокуратури... Оскільки в нас поки що немає висновків і документів, то можемо говорити, що вона ще не завершена" - зазначив міністр.

За його словами, згідно з українським законодавством, залежно від того, на якій стадії розгляд кримінальної справи в країні, яка запитує екстрадицію тієї чи іншої особи, кінцеве рішення ухвалює той чи інший орган.

"Якщо справа розглядається на стадії досудового розслідування, тоді кінцеве рішення щодо екстрадиції приймає орган прокуратури, в нашому випадку Генеральна прокуратура. Якщо справа розглядається на стадії судового розгляду, тобто, в країні, яка запитує інформацію щодо видачі, справу вже передали до суду, то кінцеве рішення приймають органи юстиції", - пояснив глава Мін'юсту.

Разом з тим, він звернув увагу, що незалежно від цих моментів українське законодавство передбачає процедуру екстрадиційної перевірки, яка здійснюється саме органами прокуратури.

Як повідомлялося, 5 вересня заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов заявив, що Міністерство юстиції України отримало запит від Головної прокуратури Грузії на арешт і видачу М.Саакашвілі: "Україна отримала запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Міхеіла Саакашвілі. запит Головної прокуратури Грузії був адресований Міністерству юстиції України і Генеральній прокуратурі України ".

С.Пєтухов зазначив, що за даними Головної прокуратури Грузії, М.Саакашвілі виступає обвинуваченим в чотирьох кримінальних провадженнях, відкритих за такими статтями Кримінального кодексу Грузії: ст. 182, яка передбачає відповідальність за привласнення, розтрату або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах; ст.333 і ст.117 - зловживання службовим становищем посадовою особою, вчинене шляхом насильства або із застосуванням зброї; ч.2 ст.332 - зловживання становищем посадовою особою.

Заступник міністра юстиції повідомив, що рішенням судді колегії у кримінальних справах Тбіліського міського суду від 2 серпня 2014 року М.Саакашвілі було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Через ухиляння від явки до слідчого та невстановлення місця перебування М.Саакашвілі 4 серпня 2014 року було оголошено в розшук.

С.Пєтухов повідомив, що Головна прокуратура Грузії в своєму запиті дала гарантію Генпрокуратурі України, що цей запит не має на меті переслідування особи за політичними мотивами, і що М.Саакашвілі НЕ буде притягнутий до відповідальності за вчинення злочинів, не передбачених запитом, а також не буде виданий третій країні, і його права не будуть порушуватися.

"Відповідно до кримінально-процесуального законодавства Міністерство юстиції пересилає запит, отриманий від Грузії, і супутні матеріали, 94 сторінки, в Генеральну прокуратуру України для проведення експедиційної перевірки", - сказав заступник міністра.

26 липня президент України Петро Порошенко видав указ, яким позбавив громадянства України М.Саакашвілі. Сам політик у цей час перебував у США, пізніше він прибув до Польщі з українським паспортом, потім відправився в Литву.

16 серпня М.Саакашвілі анонсував, що повернеться в Україну 10 вересня через пункт пропуску "Краковець" (Львівська область).

У Державній прикордонній службі України заявили, що не мають ніяких доручень від правоохоронних органів про заборону в'їзду на територію України М.Саакашвілі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харків і кілька районів області частково знеструмлені, в місті не працює частина маршрутів електротранспорту

Польщі варто дозволити транзит українського зерна через польські порти - президентка Зернової палати Польщі

Окупанти завдали авіаудару по Золочеву Харківської області, постраждали двоє жителів - поліція

Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею - Мінагрополітики

Польські фермери зняли блокаду з прикордонного переходу "Долгобичув-Угринів" - Держприкордонслужба

У Вишгородському та Білоцерківському районах ліквідовують вибухонебезпечні предмети - КОВА

Шольц попросив Сі Цзіньпіна вплинути на РФ, щоб Путін закінчив війну проти України

Зеленський підписав закон про мобілізацію - сайт ВР

"Нова пошта" планує у 2024р. розширити покриття в Чехії до шести міст

Помер письменник і публіцист Дмитро Капранов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА