21:38 13.09.2017

В Україні 10% учнів навчаються не українською мовою

2 хв читати
В Україні 10% учнів навчаються не українською мовою

Заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей заявляє, що в Україні 10% учнів шкіл вчаться не українською мовою, з них переважна більшість - 9,4% від загальної кількості - російською.

"У нас близько 10% учнів, це статистика минулого навчального року, 10% учнів навчаються не державною мовою, з них 9,4% - ті, хто вчиться російською, 0,4% - угорською та румунською і соті відсотка, десь 5 шкіл польською", - сказав П.Хобзей в ефірі "5 каналу" в середу.

П.Хобзей зазначив, що зараз необхідно роз'яснити сусіднім країнам положення нового закону щодо мови навчання.

За словами заступника міністра, йому в середу дзвонила заступник міністра освіти Болгарії, яка просила пояснити чи прийняття закону означатиме закриття недільних болгарських шкіл і скасування вивчення болгарської мови. Він зазначив, що болгарською мовою в Україні навчаються 78 осіб і немає жодної виключно болгарської школи, і в даному випадку норми нового закону не будуть обмежувати вивчення мови національної меншини.

П.Хобзей висловив жаль, що новий закон "Про освіту", який має багато реформаторських статей, зводиться до обговорення статті, яка визначає мову навчання.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про освіту", який передбачає, що з 1 вересня 2018 року дошкільну і початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову, а з 5-го класу діти починатимуть вчитися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ній можливо викладання однієї або декількох дисциплін.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА