11:44 15.09.2017

Держприкордонслужба ініціює зміни до законодавства для посилення безпеки

2 хв читати

Для посилення прикордонної безпеки Державна прикордонна служба України ініціює зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України.

"Відповідний законопроект за номером 5442 було зареєстровано ще наприкінці минулого року. Нині він проходить необхідне погодження та перебуває на розгляді в комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності", - наголошується в оприлюдненому в п'ятницю прес-службою Держприкордонслужби України повідомленні.

Внесення змін зумовлене тим, зазначають у відомстві, що результати реалізації завдань органів Держприкордонслужби на державному кордоні України та в межах контрольованих прикордонних районів не завжди є ефективними, перш за все, через недосконалість та невідповідність законодавства щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення у прикордонній сфері умовам сьогодення.

"Внесення змін до низки статей КпАП (Кодексу про адміністративні правопорушення - ІФ) і встановлення нових видів адміністративної відповідальності та доповнення до деяких законів України дадуть змогу вдосконалити заходи, яких вживають прикордонники для протидії нелегальній міграції на державному кордоні та іншим правопорушення у прикордонній сфері", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, наразі Кодекс України про адміністративні правопорушення за вчинення злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби та порушення іноземцями правил перебування в Україні визначає відповідальність у вигляді незначного штрафу (максимальний розмір 850 грн), не є перешкодою і не стримує іноземця-правопорушника від протиправних дій.

При цьому відсутність стягнення у вигляді адміністративного арешту за незаконне перетинання держкордону групою осіб спонукає організаторів незаконного переправлення осіб через державний кордон здійснювати саме групове переправлення нелегальних мігрантів. Саме тому прикордонна служба ініціює наближення відповідальності за низку правопорушень до санкцій за вчинення корупційних правопорушень, адже порушення у сфері протидії нелегальній міграції становлять загрозу міжнародному правопорядку.

Крім того, Держприкордонслужба ініціює передбачення відповідальності й за низку інших правопорушень, зокрема за наміри в’їхати в Україну іноземців та осіб без громадянства, яким уповноваженими органами за певних обставин ухвалено рішення щодо заборони в’їзду в Україну, та притягнення осіб до відповідальності за незаконне перетинання лінії зіткнення в районі проведення АТО тощо.

Також розглядається підсудність судових справ про адміністративні правопорушення, що дасть можливість органам Держприкордонслужби ефективно протидіяти адміністративним правопорушенням, передбаченим окремими статтями КпАП, які виявляються не тільки в КПВВ на адміністративній межі між АР Крим та материковою частиною України, а й в інших пунктах пропуску через державний кордон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА